Bendl zveřejní obchodníky, kteří dostali pokutu

Praha - Ministerstvo zemědělství plánuje, že ještě letos začne na internetu zveřejňovat seznam obchodníků, kterým inspektoři kvůli různým prohřeškům udělili pokuty. Webu nabídne také údaje o nabídce kvalitních potravin. Spotřebitelé by díky tomu měli získat lepší přehled o kvalitě obchodů ve svém okolí, jak dnes prohlásil na diskusním setkání o kvalitě potravin ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

„Jsem připraven ještě letos spustit ministerský web, na kterém budou zveřejňovány všechny sankce včetně těch, kteří je dostali,“ dodal Bendl. Podle něj by nové internetové stránky měly mít podobu interaktivní mapy, která zákazníkům umožní rychle vyhledat informace o obchodnících.

Web nabídne i seznam kvalitních prodejců

Nový web má zahrnovat i seznam obchodníků prodávajících kvalitní potraviny s označením Klasa, regionální potraviny či potravinářské výrobky, které získaly označení země původu. „Aby se lidé vyhnuli problémům a mohli se orientovat v tom, kdo pokutu dostal a kdo naopak prodává kvalitní výrobky,“ podotkl ministr.

Petr Bendl
Zdroj: ČT24/ODS

V loňském roce provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podle Bendla v obchodních řetězcích celkem 6 015 kontrol a zjistila 1 168 nevyhovujících šarží potravin. „Uložila 1 152 zákazů v celkové hodnotě přes 22 milionů korun,“ doplnil.

Inspektoři od začátku letošního roku intenzivně kontrolují vytipované prodejny a sklady potravin, kde předpokládá problémy. Našla už množství klamavě označených a prošlých potravin, za jejichž prodej uložila řetězcům pokuty ve správním řízení.