Do tendru Lesů ČR se přihlásilo výrazně méně firem než loni

Hradec Králové - Do miliardového tendru státního podniku Lesy ČR na lesní práce a prodej dřeva na léta 2013 až 2017 se přihlásilo 40 subjektů, což je o dvě pětiny méně než loni. Letošní soutěž se týká zhruba pětiny území státních lesů, loňská celého území. Do tendru se přihlásily všechny významné firmy českého lesnictví.

Nižší počet přihlášených firem do tendru proti loňsku je podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka dán tím, že se soutěží výrazně menší část území. „V dané chvíli soutěžíme zhruba jednu pětinu spravovaného území, to znamená, že soutěžíme 31 územních jednotek a tomu odpovídá počet zájemců o účast v tomto tendru,“ podotkl Boublík s tím, že i při menším množství firem bude konkurence dostatečná.

Firmy mohly podat žádosti o účast na libovolném počtu jednotek. Některé firmy, například Less & Forest a Wotan Forest, se přihlásily na všechny soutěžené územní jednotky. Celkově Lesům ČR patří polovina lesů v zemi.

Zakázka je rozdělena na 31 jednotek a má odhadovanou celkovou hodnotu lesnických prací 2,57 miliardy korun bez DPH. „To je cena, která zhruba odpovídá ceně za pěstební a těžební činnosti. Tato cena neobsahuje cenu za dřevo, tu navrhují Lesům ČR firmy, které se do tendru hlásí,“ doplnil Boublík.

Pětiletý tendr 2013+ navazuje na loňský tendr 2012+, kterým Lesy ČR zahájily takzvaný senátní cyklus, v němž se každý rok mohou zájemci ucházet ve veřejné soutěži zhruba o pětinu území. Příští týden začne hodnocení podaných žádostí, do konce června by mohlo být vyhlášeno druhé kolo, v rámci kterého by měli žadatelé podávat cenové nabídky. Podle nových smluv by se mělo začít pracovat od ledna 2013.

Rozhovor se Zbyňkem Boublíkem (zdroj: ČT24)