V USA padla rekordní pokuta za prodej neschválených léků

Washington - Farmaceutická společnost GlaxoSmithKline dnes dostala pokutu tři miliardy dolarů (61 miliard korun) za to, že nabízela na americkém trhu dva léky, aniž je schválily úřady. Pokuta pro GlaxoSmithKline je největší, jakou kdy farmaceutická firma v USA dostala. Firmu kromě pokuty čeká rozsáhlá kontrola amerických úřadů.

Firma v letech 1998 až 2003 nabízela svůj lék Paxil pro léčbu deprese u dětí, ačkoli americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) nepovolil užívání prostředku u lidí mladších 18 let. V letech 1999 až 2003 pak GlaxoSmithKline nabízela další medikament proti depresi Wellbutrin také jako prostředek pro boj s nadváhou a pro léčbu nepozornosti, přestože FDA schválil jeho nasazení jen pro pacienty s depresí.

James Cole, zastupující generální prokurátor

„Miliardové vyrovnání je bezprecedentní, co se týče rozsahu. Podtrhuje to závazek vlády chránit americké občany a postihovat ty, kteří se dopouštějí podvodů v oblasti zdravotní péče.“

„Rozsudek usiluje nejenom o potrestání špatností, ale jeho cílem je také zajistit, že se GlaxoSmithKline bude v budoucnu chovat v souladu se zákonem,“ prohlásil k rekordní výši pokuty vyšetřovatel Stuart Delery.

Generální ředitel GlaxoSmithKline Andrew Witty vyjádřil nad přestupkem, kterého se farmaceutická firma dopustila, politování. Společnost se podle něj ze svých chyb poučila. „Zásadně jsme změnili naše schvalovací procesy, marketing a prodej,“ uvedl Witty. Změn dále dostálo i odměňování manažerů, zaměstnanci, kteří se dopustili pochybení, byli propuštěni.

Faramaceutická společnost se v rámci trestu musí mimo jiné podrobit důsledné kontrole amerických úřadů. Ty prověří, zda obchodní oddělení GlaxoSmithKline nabízí léky v souladu se zákonem.

  • Lék Paxil pro léčbu deprese autor: Joe Readle, zdroj: ISIFA
  • Lék Wellbutrin autor: Joe Readle, zdroj: ISIFA
Vydáno pod