Průmysl čeká pokles platů i propouštění

Praha - Platy v českém průmyslu v letošním i příštím roce reálně klesnou. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy mezi téměř dvěma stovkami firem. Ty neplánují ani nabírat nové zaměstnance. Nižší platy a slabá poptávka jsou dle ekonomů příčinami nynějších problémů české ekonomiky.

Nižší platy a slabá spotřebitelská poptávka jsou podle ekonomů jedny z důvodů, proč se nyní české ekonomice příliš nedaří. A lepší to nebude ani v blízké budoucnosti. „Podniky zůstávají velmi opatrné, nechystají se nabírat příliš velké množství nových zaměstnanců ani nijak dramaticky zvyšovat platy,“ říká Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

„My jsme si prožili peklo krize v letech 2008 a 2009. Mysleli jsme si, že tunel se světélkem vzadu nebude tak dlouhý. Nyní se zdá, že rok 2012 ten tunel prodlužuje. Opatrný optimismus z průzkumu vyplývá až na rok 2013,“ doplnil v rozhovoru pro ČT24 prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Mzdy budou reálně klesat

Průmyslové společnosti letos a v příštím roce plánují zvýšit platy v průměru o méně než dvě procenta. Reálně tak příjmy klesnou, inflace teď přesahuje tři procenta a v příštím roce ceny kvůli vyšší dani z přidané hodnoty opět stoupnou - podle odhadu českých bank o více než dvě procenta.

Analytik ČSOB Petr Dufek

„Inflace skutečně nepoklesne ve srovnání s letošním rokem nijak dramaticky, to znamená, že i disponibilní příjmy, které má obyvatelstvo k dispozici, nijak reálně neporostou.“

Na investice není, přesto to bez nich nepůjde

Firmy chtějí navíc letos spíše propouštět a v příštím roce nenabírat. Naopak investice plánují navýšit. Podle analytiků totiž kvůli udržení výroby dál na zařízení šetřit nemohou. „Na rozdíl od státu, který neumí moc hospodařit, to ve firmách stále ještě dokážeme. I když ziskové marže, přidaná hodnota neustále klesá. Pak chybí peníze na investování,“ podtrhl Hanák. Naděje na zlepšení situace od roku 2013 nicméně podle něj ve většině firem je.