McDonald's si vynutil monopol na hranolky. Jiné na olympiádě nekoupíte

Londýn - Pokud se chystáte na olympiádu, neochutnáte jiné hranolky než ty od McDonald's. Americký gigant, který je hlavním sponzorem tohoto sportovního svátku, si vynutil hranolkový monopol. S pořadateli olympijských her v Londýně uzavřel kontroverzní smlouvu, která zakazuje veškerým restauracím v okolí konání her prodávat hranolky. Zákaz se týká 800 prodejců občerstvení na 40 místech po celé Británii, kde se budou hry konat.

Ačkoliv, je tu jedna mezera. Ryby. Národní jídlo fish and chips zůstalo nařízení ušetřeno. Všechny restaurace mohou servírovat hranolky, pokud budou s rybou. Britský deník Guardian upřesňuje - embargo bude drženo ve všech ostatních oblastech. To znamená žádné hranolky s čímkoliv jiným než s rybou. A nemůžete je koupit nikde v parku ve stánku, jen u McDonald's. 

Smlouva mezi pořadateli a McDonald's však vzbudila v Británii značné pobouření. Po vlně stížností z řad stánkařů se londýnská komise nakonec s americkým gigantem dohodla, že si jiné hranolky může koupit alespoň personál na zahajovací a závěrečné ceremonii. 

V Británii před olympiádou vypukl ostrý spor o roli hlavního sponzora. Tamní obézní patří k nejpočetnějším na světě, mecenášem her je přitom společnost McDonald's a exkluzivním prodejcem nápojů pro změnu Coca-Cola. Britské sportovní areály sice budou hostit nejlepší sportovce světa, bez peněz od hamburgerového řetězce by ale nestály. „Nejsou charita,“ komentoval professor Terence Stephenson, prezident Královské akademie pediatrie. 

Hamburger, hranolky a Coca budou zřejmě oficiálním jídlem sportovců i fanoušků

Vlajková loď rychlého občerstvení bude mít na olympiádě obří rozměry. Kromě tří restaurací taky dvoupatrovou katedrálu pro 1 500 lidí. Dva žluté oblouky se objeví i v olympijské vesnici. A tak se hamburgery, hranolky a sladké nápoje stanou zřejmě oficiálním menu sportovců i fanoušků.