Němečtí politici chtějí dotovat dovolené na jihu Evropy

Berlín - Stát by měl podpořit dovolené na krizí zasaženém jihu Evropy, navrhují politici německé vládní Svobodné demokratické strany (FDP). Podle nich prémie pro ty, kteří se rozhodnou odjet se rekreovat do Řecka nebo do Portugalska, pomůžou tamnímu hospodářství, které je z velké části závislé právě na příjmech z turistiky. Nápad podporují i ekonomové.

Jorgos Chatzimarkakis, europoslanec za FDP

„Špatné letní počasí v Německu způsobuje stále více lidem deprese. Něco na způsob státní prémie, která by Němce krátkodobě přiměla jet například do Řecka, by mohl být začátek evropského konjunkturního programu. A slunce bude v Řecku zaručeně.“

Zdroj: Bild

„Řekové jsou velmi pohostinní. Bylo by smysluplné, kdyby vznikla nějaká last minute prémie pro cesty na jih Evropy. Pomohlo by to mnoha Němcům i zemím jako Řecko, které nutně potřebují turisty,“ připojil se k návrhu i německý poslanec za liberály Erwin Lotter.

„Získat více hostů je důležité právě pro jihoevropské státy zasažené krizí, jejichž hospodářství potřebuje každé euro,“ myslí si Michael Grömling, makroekonomický expert Institutu pro německé hospodářství v Kolíně nad Rýnem. Jen v Řecku vydali podle něj turisté v loňském roce celkem 10,5 miliardy eur (dnes 266 miliard korun), což představuje téměř pět procent hrubého domácího produktu země. V Portugalsku to bylo osm miliard eur (přes 200 miliard korun), což je podle kolínského institutu 4,7 procenta HDP.

Padl i návrh tisíc eur na jižanskou dovolenou

Americký ekonom Nouriel Roubini dokonce už přišel i s částkou, kterou by německá vláda měla svým občanům na dovolenou na jihu Evropy dávat: 1 000 eur (zhruba 25 000 korun). Pokud by tuto prémii využilo pět milionů domácností, oživila by se tamní ekonomika o 0,2 procenta, tvrdí Roubini.

Němečtí turisté se krizí postiženým zemím začali vyhýbat, mimo jiné i kvůli protiněmeckým náladám, které tam panují kvůli prosazování striktní úsporné politiky ze strany německé kancléřky Angely Merkelové. Například v Řecku kleslo letos množství rezervací Němců o 25 až 30 procent. Ještě loni přitom tvořili nejpočetnější skupiny zahraničních rekreantů; ke Středozemnímu moři si jich přijelo užít dovolenou 2,24 milionu.