Sicílie čelí bankrotu, guvernér obviněn ze spolupráce s mafií

Palermo - Sicílie čelí vážné hrozbě bankrotu. Podle předsedy italské vlády Maria Montiho se finanční situace tohoto jihoitalského regionu zhoršila natolik, že neví, zda je možné mu ještě pomoci. Monti očekává, že sicilský guvernér Raffaele Lombardo složí do konce měsíce funkci.

Monti má vážné obavy, že by ostrov mohl skončit v platební neschopnosti. Premiér už napsal Lombardovi dopis a žádá jej, aby potvrdil, že do konce měsíce podá rezignaci. „Řešení, o kterých se dá uvažovat a která předpokládají intervenci ze strany vlády, nemohou přehlížet stav správy na regionální úrovni. Naopak se od něj musí odvíjet, abychom zapojili ty nejefektivnější a nejvhodnější nástroje,“ řekl Monti.  

Sicilský guvernér obviněn ze spolupráce s mafií

Lombardo čelí obvinění, že je spojen s mafií. Prokuratura v dubnu požádala o vydání Lombarda i jeho bratra Angela, který je poslancem za politickou stranu Hnutí za autonomii. Důvodem k zahájení vyšetřování bylo podezření ze spolupráce s prominentním členem mocného klanu Santapaola Vincenzem Aiellem. Aiello byl v roce 2010 zatčen a obviněn ze spolupráce s mafií. Lombardo nicméně obvinění ze spolupráce s mafií odmítá.

Sicílie je jedním z 20 italských regionů. Patří dlouhodobě k nejchudším oblastem v Itálii a je takzvaným autonomním krajem. Na Sicílii žije kolem pěti milionů lidí. Kdysi bohatá sicilská ekonomika je nyní permanentně závislá na dotacích. Mladší lidé odcházejí za prací do Německa nebo do Anglie. Zemědělství je zničeno kvótami Evropské unie. Sicílie, dříve úrodná a krásná země, trpí suchem a erozí.

Mario Monti
Zdroj: ČTK/AP/Pier Paolo Cito

V poslední době se novým „průmyslovým odvětvím“ stalo zneužívání dotací na solární větrné elektrárny místní mafií. Země je plná levných domů na prodej, ale zájem není velký. Strach z mafie (byť možná přehnaný) odrazuje drobné investory z řad Britů a Němců, kteří velmi rádi kupují nemovitosti ve Španělsku, Francii či jiných částech Itálie. Práce není a zejména mladé ženy mají stěží jinou kariérní volbu než péči o domácnost, popsal pro Hospodářské noviny Jan Bureš.