Polských potravin se Češi bát nemusí, tvrdí inspekce

Praha/Brno – Panika, která se kvůli technické soli v potravinách a dalším nekvalitním artiklům v posledních měsících rozhořela vůči potravinám z Polska, není podle ředitele odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jindřicha Pokory na místě. Inspekce na dovoz potravin od polských sousedů pečlivě dohlíží, a tak se čeští spotřebitelé nemusí bát polské potraviny nakupovat.

„To, že spotřebitelé kupují potraviny z Polska, je v pořádku,“ soudí Pokora. Rovnítko mezi polské potraviny a nízkou kvalitu obecně dávat nelze. „Ono možná i kvůli té naší zvýšené kontrole se nedostávají šarže, které by byly nebezpečné, tak často na náš trh, jako tomu bylo v roce 2011,“ dodal Pokora. Polsko je po Německu druhým největším dovozcem potravin na český trh.

Bezpečné potraviny v obchodech stále převažují

Podle Pokory není rovněž pravdou, že by se zhoršovala kvalita potravin na pultech českých obchodů. Bezpečných artiklů jsou podle něj v supermarketech tisíce. Lidé si spíše začínají více uvědomovat, co nakupují, a stále více se jich neváhá obracet na inspektory v případě, že mají pochybnosti o kvalitě potravin.

Přesto si stále ještě většina Čechů s kvalitou potravin hlavu neláme. Rozhodující je pro ně cena. „V České republice máme 10 milionů občanů, my jsme loni dostali 3 tisíce podnětů, takže zdaleka ne všichni si stěžují,“ podotkl Pokora. Počet podnětů, které inspekce obdržela od spotřebitelů, by se přitom podle něj mohl letos zvýšit až na dvojnásobek.

O nekvalitních potravinách má právo vědět každý

Ve snaze zvýšit informovanost o problémových potravinách inspekce počátkem července spustila web Potraviny na pranýři. Spotřebitelé web přivítali, od výrobců nicméně sklidil kritiku. „Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce jen zbytečně vyvolávají paniku mezi spotřebiteli,“ prohlásil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka.

Rozhovor s Jindřichem Pokorou (zdroj: ČT24)

Pokora portál obhajuje: Zvýšení informovanosti spotřebitelů o nekvalitních potravinách je nejen v zájmu zákazníku, ale i poctivých výrobců potravin. „My se domníváme, že spotřebitelé o těch potravinách, které nevyhovují právním předpisům, které jim mohou způsobit újmu a i újmu dalším poctivým výrobcům, že o tom prostě mají právo vědět,“ soudí Pokora. Web informující o nekvalitních potravinách podle něj může posunout český trh na vyšší úroveň.

Web Potraviny na pranýři obsahuje údaje o více než 360 nevyhovujících potravinách. Stránky návštěvníkům umožňují vyhledat informaci o nevyhovujícím výrobku podle jeho názvu, druhu, prodejce, země původu a distributora. Největší množství nejakostních potravin zveřejněných na novém webu pochází z prodejen řetězců Tesco, Kaufland a Ahold.