Analytici spíš věří, že americké akcie do konce roku posílí

Praha – Většina českých analytiků předpokládá, že americký akciový index S&P 500 do konce roku poroste. S růstem počítá 6 z 10 odborníků, které Česká televize oslovila. Ze současných hodnot okolo 1 400 bodů předpovídají růst až na 1 450 bodů. Dva z oslovené desítky na anketní otázku reagovali neurčitě, a pokles pak odhadují další dva analytici. Někteří tlumočili stanovisko své mateřské společnosti, jiní přispěli osobním názorem.

Závěrečná hodnota indexu z úterý 7. srpna byla 1 401,35 bodu. 

V RŮST VĚŘÍ: 

Cyrrus (Marek Hatlapatka, hlavní analytik): Náš základní scénář počítá se závěrečnou hodnotou pro letošní rok na úrovni 1 440 bodů. 

UniCredit Bank (Dušan Jalový, analytik): Předpokládáme 1 450 bodů. Ve volebním roce standardně americké akcie obvykle pozitivně rostou, nejinak tomu bude letos. Firmy se navíc vypořádávají s krizí lépe než samotné státy, díky čemuž se jejich zisky drží na slušné úrovni. 

J&T Banka (David Nový, makléř): 1 440 až 1 450 bodů. Trhy jsou zcela mimo akcie jako třídu aktiv, všichni investují do dluhopisů i za cenu záporných výnosů. Riziko rozpadu eurozóny je přeceňováno, výsledková sezona za druhé čtvrtletí v USA i v Evropě ukazuje, že situace není tak dramatická. Otočka do konce roku je i proto reálná. Dříve či později přijdou již indikované stimuly od Fedu a ECB, současný několikadenní růst probíhá na mělkém trhu (za malého objemu obchodů - pozn. red.), zejména z titulu zavírání krátkých pozic. 

  • Sídlo Fedu ve Washingtonu zdroj: ČT24
  • ECB autor: Ralph Orlowski, zdroj: ISIFA/Getty Images

Česká spořitelna (Martin Krajhanzl, analytik): Cíl máme okolo 1 420 bodů. Bude primárně záležet na vývoji amerického dolaru, dluhové krize v eurozóně, jednání o prodloužení podpůrných opatření z Bushovy éry (tzv. fiscal cliff - „fiskální útes“ - v USA - pozn. red.) a vývoji čínské ekonomiky s dopadem na ceny komodit, s nimiž je index S&P 500 historicky pozitivně korelovaný. 

Fio banka (David Brzek, makléř): Předpokládám částečné uklidnění současné situace v Evropě a další podpůrná opatření od centrálních bank, což posune index S&P 500 v druhé polovině roku na vyšší úrovně. Konec roku předpokládám v rozmezí 1 430 až 1 450 bodů. 

Patria Direct (Roman Koděra, makléř): Můj osobní odhad je, že se index bude pohybovat v rozmezí 1 420 až 1 430 bodů. 

NEPŘÍMO SE VYJÁDŘILI: 

Brokerjet České spořitelny (Martin Urban, hlavní makléř): 1 350 až 1 450 bodů. 

X-Trade Brokers (Jaroslav Brychta, hlavní analytik): Konkrétní číslo ani pásmo stanovené nemáme. Závisí to na tolika proměnných, které jsou momentálně zcela neznámé, že podle mě nemá smysl se do podobných predikcí vůbec pouštět. Osobně čekám, že akcie začnou po prázdninách opět klesat a výrazněji porostou teprve tehdy, jakmile Fed nebo ECB přistoupí k dalšímu uvolnění měnové politiky. Jak moc klesnou (a o kolik následně vzrostou), to je v podstatě nemožné určit. Nerad bych se pouštěl do věštění z křišťálové koule. 

RŮST NEPŘEDPOKLÁDAJÍ: 

Patria Finance (David Marek, hlavní ekonom): Pro odhad hodnoty indexu S&P 500 používáme třístupňový diskontní dividendový model. Klíčovými vstupy jsou prognózy firemních výsledků na úrovni celého trhu, očekávaná inflace, prognóza výnosů státních dluhopisů a akciové rizikové přirážky. Při prognózování firemních výsledků jsou využity odhady HDP. Pro konec letošního roku aktuálně vychází hodnota indexu S&P 1 400 bodů. 

Société Générale (Josef Němý, analytik, Komerční banka): Cílová cena podle našich kolegů ze Société Générale je 1 250 bodů. 

  • Burza autor: Scott Olson, zdroj: Isifa/Getty Images
  • Wall Street autor: JEFF ZELEVANSKY, zdroj: ISIFA/EPA

Index Standard & Poor's (S&P) 500 zahrnuje akcie 500 nejvýznamějších amerických společností. Kriteriem tohoto výběru přitom není jen velikost tržní kapitalizace, ale o složení indexu rozhoduje komise – například podle celkového objemu obchodů nebo oborové reprezentativnosti. Tento index je považován za standard při měření vývoje amerických akcií, jsou v něm zastoupeny tituly z 10 sektorů a 24 odvětví.