Solární elektrárny vyrábí i v noci. Aspoň podle účtů

Praha - Solární elektrárny v Česku vyrábějí elektřinu i v noci. České televizi to potvrdil největší distributor elektrické energie v zemi ČEZ. Prověřuje hned několik případů podezřelých dodávek do jeho sítě.

Přestože je noc a slunce nesvítí, několik solárních elektráren v Česku právě v tuto chvíli dodává do sítě elektřinu. A ČEZ ji od nich za výhodnější cenu vykupuje. „V tuto chvíli prověřujeme jednotky případů výroby z fotovoltaických elektráren mimo denní dobu,“ uvedl mluvčí ČEZu Jan Beneš. 

Za elektřinu vyrobenou ze slunce dostane výrobce dotaci. Nejde přitom o malou částku. Například u elektráren z roku 2010 to je 12 750 korun za megawatthodinu. Solární energii ale ve tmě nikde poctivě pořídit nelze. „No samozřejmě, že v noci by se to za lepší cenu nemělo vykupovat, protože fotovoltaická elektrárna by neměla dodávat elektřinu do sítě,“ komentovala situaci mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová.

Rozsviťte na panel reflektor a účtujte dotace

Jak v noci vzniká elektřina ze Slunce? Odborníci poukazují třeba na případ ze Španělska, kde si před dvěma lety majitelé solárních elektráren pomáhali tím, že připojili reflektory ke generátorům a na fotovoltaické panely celou noc svítili. ČEZ ale zatím tají, jestli k podobnému způsobu sáhli taky provozovatelé v Česku, a mlčí taky o tom, od kterých elektráren podezřelé dodávky přicházejí. 

„Takový podvod je hodně krátkozraký, protože se na něj velmi snadno přijde. Distributoři měří průběžně dodávku do sítě. Jakmile se tam objeví jakákoliv odchylka mezi dopadajícím sluncem a výrobou, tak je to signál k tomu že je něco špatně,“ uvedl Jaroslav Jakubes, ředitel divize obnovitelných zdrojů energie. Pokud se podezření ČEZu potvrdí, hrozí majiteli podvodné elektrárny pokuta a v krajním případě i trestní stíhání.

Česká průmyslová fotovoltaická asociace připomíná, že s podobným obviněním přišel před dvěma lety tehdejší ministr životního prostředí Pavel Drobil. Policie ale tehdy nic neobjevila. „Pokud hovoříme o několika případech z 13 tisíc fotovoltaik, které u nás fungují nebo na které jsou uděleny licence, tak se jedná o méně než jedno promile, což i kdyby se jednalo o nějaké podvodné jednání, tak si myslím, že z toho fotovoltaika vychází jako velice počestný sektor,“ hájí podnikatele Miloš Cihelka, mluvčí České průmyslové fotovoltaické asociace.

Jen loni zaplatil stát majitelům solárních elektráren 19 miliard korun. Domácnostem kvůli této podpoře obnovitelné energie zdražil proud o víc než 11 procent.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)