Skandál LIBOR: Američtí prokurátoři si posvítí na sedm bank

Albany (USA)/New York - Americké úřady v souvislosti s vyšetřováním údajné manipulace s klíčovou mezibankovní sazbou LIBOR poslaly předvolání sedmi bankám. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura AP a některá další média. Na dotazy prokurátorů budou muset odpovídat zástupci bank Citigroup, Barclays, Deutsche Bank, JPMorgan Chase & Co, HSBC, Royal Bank of Scotland a UBS. LIBOR je důležitá bankovní sazba, jejíž výše se v konečném důsledku promítá také do úročení spotřebitelských úvěrů.

LIBOR se používá po celém světě jako měřítko pro stanovení sazby pro deriváty a další finanční produkty - například hypotéky či firemní úvěry - v objemu zhruba 350 bilionů USD. Přitom i malá změna sazby může mít velký dopad na výši úrokových sazeb, které budou účtovány. Výši sazby stanovuje britská bankovní asociace, a to na základě dat, která jí poskytnout jednotlivé banky. Systém má tedy samoregulační charakter, který spoléhá právě na věrohodnost dat od členských bank.

Skandál kolem manipulací sazby LIBOR vyvolal diskuse o jeho věrohodnosti, ale také vyšetřování, které finanční instituce do něj byly zapleteny. I když jde o britskou sazbu, pustily se do vyšetřování i Spojené státy. Zdroj agentury AP upřesnil, že obsílky bankám rozeslala prokuratura amerických států New York a Connecticut. LIBOR totiž ovlivňuje i sazby dluhopisů, které vydávají tamní obce a úřady.

Radim Dohnal, analytik Saxo Bank:

„LIBOR může mít dopad na každého z nás, protože se podle něj nakonec stanoví finální úroková sazba pro spotřebitelské půjčky, kreditní karty, v některých případech pro hypotéky a v mnoha případech i pro úvěry velkým korporacím.“

Barclays už dostala kvůli LIBORu pokutu

Skandál kolem sazby LIBOR má zatím jednu oběť, a to britskou Barclays. Té úřady v USA a Velké Británii nedávno vyměřily pokutu kolem 453 milionů dolarů (asi 9,2 miliardy Kč) za to, že v letech 2005 až 2009 předkládala nepravdivé informace, aby držela sazbu LIBOR nízko.

Banka Barclays připustila, že čísla, která bankovní asociaci v minulosti předávala, byla nižší, než by odpovídalo skutečnosti. Chovala se tak i v roce 2008, tedy v době, kdy vrcholila finanční krize. Nepravdivé údaje tak bance pomohly v tom, že před úřady a konkurencí vypadalo její finanční zdraví lépe, než jaké ve skutečnosti bylo.

Švýcarská UBS v povinných materiálech pro burzovní orgány a další regulační úřady 31. července oznámila, že ji začaly vyšetřovat některé instituce včetně prokuratur. Důvodem je rovněž podezření, že banka mohla manipulovat se sazbou LIBOR.

Barclays
Zdroj: Lefteris Pitarakis/AP/ČTK

Petr Zámečník, šéfredaktor portálu Investujeme.cz

„V současné době britská centrální banka uvažuje o změně metodiky výpočtu LIBOR, která by měla zamezit možnosti ovlivňování jeho výsledku jednotlivými bankami. Zejména se diskutuje o rozšíření objemu transakcí, které by měly být zahrnovány do výpočtu londýnské úrokové mezibankovní sazby. Vyvstávají otázky, jestli k podobným machinacím a manipulacím nedocházelo i na dalších trzích.“ 

Kritiku sklidil i americký ministr financí

Kritiku kvůli skandálu se sazbami LIBOR sklidil od amerických zákonodárců už i tamní ministr financí Timothy Geithner. Podle kongresmanů na informace o manipulacích reagoval chabě. Geithner ve výboru pro finanční služby Sněmovny reprezentantů tvrdil, že se o problému se sazbami LIBOR dozvěděl na jaře 2008, kdy byl prezidentem newyorské pobočky americké centrální banky (Fed), hlavním orgánu pro dohled nad bankami a peněžními trhy. Z dokumentů Fedu však plyne, že britská banka Barclays, která se v červnu jako první k manipulacím se sazbami přiznala, upozorňovala činitele Fedu na tyto praktiky již v srpnu 2007.

Na veřejnost se kauza dostala až v letošním roce v souvislosti s vyšetřováním, které se rozjelo v Americe, Evropě i Asii. List Financial Times nicméně koncem července upozornil, že k manipulacím s klíčovou sazbou zřejmě docházelo už minimálně od roku 1991.