Brazílie podporuje ekonomiku stavbou infrastruktury

Rio de Janeiro - Brazílie chce postavit tisíce kilometrů nových železnic a dálnic. Vláda do jejich realizace v příštích 25 letech vloží s pomocí soukromých investorů téměř 66 miliard dolarů. Více než polovinu chce přitom investovat už do pěti let. Vláda věří, že díky investicím nastartuje i ekonomický růst, který se loni v zemi zastavil.

Hustý provoz na přeplněných brazilských silnicích i železnicích zpomaluje pohyb zboží a služeb. Od toho se pak odvíjí vysoké ceny paliv, skladových prostor i práce. Do chátrající infrastruktury chce Brazílie před fotbalovým mistrovstvím světa v roce 2014 a letní olympiádou o dva roky později přilákat soukromé investory. 

Země plánuje třeba navýšit počet dálnic na dvojnásobek. Na to potřebuje 133 miliard realů ze soukromých kapes, což je v přepočtu více než 1,25 bilionu korun. Vláda poskytne koncese na výstavbu, provoz silnic a železnic. Investorům nabídne i výhodnější půjčky.  

Dilma Rousseffová, brazilská prezidentka

„Tento program udělá zemi bohatší, modernější a konkurenceschopnější. To umožní ekonomice růst. Brazílie bude mít konečně infrastrukturu odpovídající její velikosti.“ 

Do Brazílie se vydala i Toyota

Podobné plány má vláda i s letišti a přístavy v zemi. Dobrou zprávou pro tamní hospodářství je i nedávné rozhodnutí japonské Toyoty, která hodlá v Porto Feliz otevřít ve druhé polovině roku 2015 novou továrnu za více než miliardu realů. Zpočátku by měla nová továrna zaměstnat až 700 lidí. Časem by se mohl počet zaměstnanců ještě zvýšit. 

Brazilská infrastruktura (zdroj: ČT24)

„Zatímco v Evropě se propouští a továrny zavírají, my je tu otevíráme. To je konkrétní odpověď těm, kteří tvrdí, že na Brazílii doléhá světová krize,“ říká brazilský ministr průmyslu a obchodu Fernando Pimentel.