Akcie Facebooku: Zajímavá investice, nebo černá díra na peníze?

New York – Akcie Facebooku se ke konci minulého týdne dostaly na rekordně nízkou úroveň poté, co vypršel takzvaný lock-up, tedy období, po kterém se mohla do obchodování poprvé od primární emise akcií zapojit první vlna strategických investorů. Facebook však bude brzy čelit dalšímu, o poznání většímu tlaku, neboť v listopadu skončí další lock-up a do oběhu se může dostat další 1,44 miliardy akcií. Během první vlny, kterých bude celkem pět, uvolnil Facebook jen 271 milionu akcií.

Ačkoliv zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg operuje s největší sociální sítí na světě, čelí v současné době obavám investorů, kteří by rádi věděli, jak chce Facebook generovat vyšší příjmy. Tyto obavy a konec prvního lock-upu totiž vedly k poklesu upisovací ceny akcií, která činila 38 dolarů, na polovinu, což ukrojilo téměř čtyřicet šest miliard dolarů z tržní hodnoty Facebooku. 

První zpráva o ziskovosti společnosti z minulého měsíce navíc naplnila obavy, jak rychle je schopna čerpat zisky z mobilních zařízení. Mobilní reklama je totiž hlavním tahounem i otázkou pro investory. Ve druhém čtvrtletí vzrostly tržby o 32 procent oproti předchozímu roku, poklesly však z 45 procent v prvním čtvrtletí. Podle analytika společnosti S&P Capital IQ Scotta Kesslera by měla společnost v dalších měsících více profitovat z této reklamy, protože další a další uživatelé Facebooku si pořizují chytré telefony či tablety. To by mohlo propad cen akcií Facebooku zvrátit.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Stephen Lam

Další zlomové datum - 14. listopad

Další tlak na propad ceny akcií Facebooku by ale naopak mohly ještě před 14. listopadem, kdy vyprší další lock-up, vytvořit hedgeové fondy. Profesor financí na Floridské univerzitě Jay Ritter soudí, že hedgeové fondy, které pro vytváření zisku s oblibou využívají tzv. krátké prodeje, budou prodávat akcie Facebooku s tím, že je později nakoupí za nižší cenu. „Bude zde prodejní tlak před vypršením lock-upu 14. listopadu,“ upozornil Ritter.

I přes očekávané prodejní tlaky někteří odborníci stále vidí v akciích Facebooku zajímavou investiční příležitost. „Pro dlouhodobé investice vidím současnou situaci jako potenciální příležitost získat akcie za velmi dobrou cenu,“ poznamenal analytik Susquehanna International Group Herman Leung.

Zároveň odborníci také zdůrazňují, že nelze očekávat, že po uvolnění obchodování prodají své akcie všichni strategičtí investoři. Například společnost Microsoft bude svůj objem akcií držet. Vyplývá to z interních informací, které poskytla osoba obeznámena s plánem společnosti. Důvod je ten, že Microsoft vidí ve Facebooku strategického partnera proti Googl, nežli zdroj rychlých financí.