Problém není mezi MMF a Aténami, ale mezi MMF a EU

Atény/Washington – Nejen Řecko se potýká s problémy při vyjednávání s „trojkou“ ale i „trojka“ sama má problémy, a to mezi sebou. Mezi představiteli Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) totiž panují neshody ohledně řešení dluhové krize v Řecku. MMF údajně požaduje, aby evropské vlády odpustily Řecku část dluhů. EU dává přednost tomu, aby Řecko dostalo více času na splnění podmínek finanční pomoci.

Nejmenovaný řecký představitel:

„Problém není mezi MMF a Aténami, je mezi MMF a EU. Evropa chce více času, aby viděla, co se stane se Španělskem a Itálií. MMF chce, aby Evropa přišla s komplexním řešením problémů již nyní.“

Na odpuštění části řeckých dluhů již v letošním roce přistoupili soukromí věřitelé. Podle MMF je nyní zapotřebí restrukturalizace řeckých dluhopisů, které vlastní evropské vlády a Evropská centrální banka (ECB). Hodnota těchto dluhopisů činí téměř 200 miliard eur (pět bilionů Kč). „MMF chce restrukturalizaci ze strany veřejného sektoru, ale to nemůžeme udělat. Nikdo jiný to nechce,“ řekl nejmenovaný představitel řecké vlády.   

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU spolu s MMF. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům, jejichž součástí je například razantní omezení výdajů na obranu a zdravotnictví, a ke zvýšení daní. Řecko nyní žádá EU a MMF o další dva roky na splnění podmínek pomoci. Země tento týden uvedla, že by v případě takovéhoto odkladu potřebovala navíc 13 až 15 miliard eur, které by získala bez pomoci ze strany ostatních evropských zemí.