3D technologie změnila nejen svět filmu, ale i průmyslu

Praha - 3D už dávno není jen trojrozměrný obraz filmu, 3D technologie totiž pomáhají mimo jiné také zefektivnit a zlevnit průmyslovou výrobu. Uplatnění dnes nachází napříč celým průmyslem - ve stavebnictví, automobilovém či leteckém průmyslu nebo i ve zdravotnictví. Podle výkonného viceprezidenta Dassault Systèmes a Evropské softwarové asociace Philippa Forestiera časem nahradí digitální 3D stavba skutečné prototypy.

Dassault Systèmes se v odvětví 3D technologií pohybuje již od roku 1981. Společnost je předním poskytovatelem softwarových 3D aplikací umožňujících trojrozměrné zobrazení celého životního cyklu včetně návrhu, testování, údržby a recyklace.

Výsledný produkt je touto technologií zkonstruován digitálně ve 3D od začátku až do konce, tedy bez potřeby fyzicky hmatatelného prototypu. „Síla a možnosti 3D jsou úžasné,“ říká Forestier. Už dnes je podle něj patrné čím dál větší nahrazování klasických prototypů těmi digitalními.

Například při konstrukci letadla bylo dříve nutné zhotovit nejprve klasický prototyp, který byl jednak nákladný a navíc nedosahoval ani přiliš přesných podob. Mimo to se práce neobešla bez produkování nadměrného odpadu. Tehdy trvalo zhotovení automobilu 4 až 5 let, dnes se tato doba výrazně zkrátila právě díky 3D simulaci ve virtuálním světě.

Rozhovor s Philippem Forestierem (zdroj: ČT24)