Chmurné vyhlídky ministerstva financí: Ekonomika klesne o procento

Praha - Česká ekonomika by se v letošním i příštím roce měla vyvíjet hůře, než se předpokládalo, uvádí ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze. Tuzemský hrubý domácí produkt by měl letos klesnout o jedno procento a příští rok růst o 0,7 procenta.

Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí

„Předpokládáme, že růst HDP ve výši 0,7 procenta prognózovaný nejnovější predikcí bude v roce 2013 znamenat pokles příjmů státního rozpočtu ve výši čtyři až pět miliard korun. Nový rozpočet předložený ministerstvem financí bude s tímto vlivem počítat.“

Ještě v červencové prognóze přitom resort počítal pro letošek s poklesem o půl procenta a příští rok s růstem o jedno procento. Odhady ministerstva financí počítají se zvýšením sazeb daně z přidané hodnoty příští rok o jeden procentní bod na 15 a 21 procent.

Minulý týden si vláda nechala poslanci vrátit návrh rozpočtu k přepracování. Kabinet to zdůvodnil mimo jiné spory ohledně zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty i očekávaný horší ekonomický vývoj. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ovšem uvedl, že nový návrh bude nadále počítat pro příští rok se 100miliardovým schodkem.

Ve vývoji HDP se má promítnout nižší spotřeba domácností

Prognózu ovlivnil také očekávaný pokles spotřeby domácností, která by měla klesnout letos o tři procenta a příští rok o 0,5 procenta. „Domníváme se, že pokles spotřeby domácností odráží jak snížení reálného disponibilního důchodu domácností, tak velmi nízkou důvěru domácností v ekonomiku,“ uvedlo ministerstvo.

Pro rok 2014 už ministerstvo počítá s růstem HDP o 1,9 procenta a v roce 2015 se zvýšením výkonu ekonomiky o 2,6 procenta. Průměrná výše inflace by měla být letos 3,3 procenta a v roce 2013 pak 2,1 procenta.