Česká ekonomika a měna mají jedno společné - nejsou v kondici

Praha - Česká koruna je nejslabší od 1. srpna letošního roku. Hlavním viníkem je celkově špatný vývoj české ekonomiky, především průmyslu, kterému chybí zakázky. Kurzu koruny příliš nepomohlo ani schválení stabilizačního balíčku, který zvyšuje obě sazby daně o procento. Na druhé straně se daří českým státním dluhopisům, o které je mezi investory zájem.

Česká měna prolomila hladinu 25,4 koruny za euro, a dostala se tak na nejhorší hodnotu od 1. srpna letošního roku. Vůči dolaru se koruna blíží k psychologické hladině 20 korun. Zvýšení obou sazeb daně může ekonomiku, a tím i kurz české koruny negativně ovlivnit. Na druhou stranu je možné, že firmy budou mít teď konečně jasno, jaké daně budou platit, a budou se moct pustit do dalších projektů.

Koruně nepomáhá slabá ekonomika, nepomáhá ani politika ČNB

Průmysl se již několikátý měsíc potýká s problémy, zakázky nejsou. Velké potíže již tradičně hlásí i stavebnictví. „Korunu sráží ke slabším úrovním i měnová politika ČNB, která snížila úrokové sazby téměř k nule a pohrozila intervencemi proti české koruně. Příliš důvodů pro silnější korunu tak v tuto chvíli nenacházíme, a ta se pravděpodobně i nadále bude držet slabší,“ tvrdí Jiří Šimek, analytik Citfin.

Naděje nekouká ani z ostatních evropských států

„Naději lze těžko hledat i za hranicemi Česka, neboť i zprávy z EU přinášejí spíš negativní informace. Evropská komise dnes přišla s revizí prognóz vývoje ekonomik členských států a podle Evropské komise bude vývoj v EU horší, než se původně předpokládalo,“ doplňuje Šimek.

Zatímco koruně se v posledních dnech nedaří, české dluhopisy jsou stále atraktivní. Česká vláda v dnešní aukci prodala tříleté dluhopisy za 1,6 miliardy a také dluhopisy splatné v roce 2023 s kupónem 2,43 procenta za 2,5 miliardy korun.

Vydáno pod