Hampl a Tomšík zůstávají viceguvernéry ČNB

Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval oba současné viceguvernéry České národní banky (ČNB) Mojmíra Hampla a Vladimíra Tomšíka i na druhé šestileté funkční období. Jejich potvrzení ve funkcích nebylo překvapením. Klaus také ocenil roli centrální banky během finanční krize i ekonomickou odbornost jejího vedení.

Hampl i Tomšík byli prezidentem do bankovní rady jmenováni od 1. prosince 2006. Následně 1. března 2008 byl Hampl jmenován viceguvernérem, Tomšík pak 1. července 2010.

Sedmičlenná bankovní rada určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu.

Mojmír Hampl

(*1975) vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, postgraduální studium absolvoval na University of Surrey ve Velké Británii. Pracoval jako analytik a v měnové sekci ČNB, ekonom v České spořitelně a externí poradce ministra financí ČR v expertní skupině připravující reformu veřejných financí, člen představenstva a vrchní ředitel České konsolidační agentury. Roku 1999 mu Česká společnost ekonomická udělila titul Mladý ekonom roku. Je členem vědeckých a akademických rad na několika vysokých školách v ČR.

Jejími členy jsou guvernér, dva viceguvernéři a další čtyři členové. V čele rady nyní stojí guvernér Miroslav Singer, členy jsou vedle obou viceguvernérů vrchní ředitelé Lubomír Lízal, Pavel Řežábek, Kamil Janáček a Eva Zamrazilová.

Vladimír Tomšík

(*1974) vystudoval VŠE a Fakultu sociálních věd UK v Praze, má doktoráty v oboru hospodářská politika a ekonomie; roku 2009 byl jmenován profesorem pro obor finance. Pracoval jako analytik v týmu makroekonomických analýz hlavního ekonoma Komerční banky, hlavní ekonom skupiny NEWTON Holding, vedoucí Ústavu ekonomie na NEWTON College, analytik Světového obchodního institutu. Je členem vědeckých a akademických rad na několika vysokých školách v ČR.

Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík jsou považování za pragmatické ekonomy. V názorech na finanční politiku Evropské unie jsou blízcí Václavu Klausovi. Vedení banky je podobně jako český prezident proti přijetí eura a stejně tak se mu nelíbí ani plánovaná větší regulace bankovního sektoru v EU.

Bankovní rada ČNB má dva staronové členy (zdroj: ČT24)