Pro pracující chystá Hospodářská komora novinku - „pracovní kartu“

Praha - Česko si našlo zálibu ve vytváření „superkaret“. Kromě již zavedené opencard nebo sKarty by teď měla vzniknout i takzvaná karta pracovní. Jde o elektronickou kartu pracovníka, která by měla pomoci zaměstnavatelům, tvrdí Hospodářská komora. Na rozdíl od již zmiňovaných karet, které se týkaly jen části obyvatel, by měla být chystaná novinka povinná pro všechny pracující v zemi, celkem jde asi o pět milionů lidí. Informaci zveřejnily Lidové noviny.

Na kartě by měly být uchované elektronické údaje o pracovní historii, absolvovaných školeních nebo zdravotních prohlídkách pracovníků, včetně státních zaměstnanců, živnostníků nebo podnikatelů. Hospodářská komora ČR, která projekt prosazuje, chce pomocí karty snížit administrativu a usnadnit kontroly, které provádějí úřady na pracovištích. „Chceme předejít zběsilým kontrolám z inspektorátu práce. V kartě by měl být elektronický záznam o tom, v kolik hodin konkrétní pracovník přišel do práce a v kolik šel domů,“ řekl prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Müllerová se k projektu zatím nevyjádřila, prý je mu ale nakloněna

Podle Kužela by mělo zavedení pracovních karet zjednodušit práci, kterou mají zaměstnavatelé při dohledávání informací o svých zaměstnancích. Karta také ponese záznamy například o bezpečnostních školeních, kterými její majitel prošel. Podle Kužela je projekt na spuštění karty plně připraven, teď je otázka, jestli se za něj postaví stát. „Návrh jsme diskutovali s bývalým ministrem Drábkem i s premiérem Nečasem. Základním stavebním kamenem je ministerstvo práce a sociálních věcí, bez jeho spolupráce projekt nelze realizovat,“ dodal prezident Hospodářské komory. Podle něj je nová ministryně Müllerová projektu nakloněna.

Projekt by měl být spuštěn v roce 2014, karta by se podle Kužela v nejhorším případě zavedla o rok později. Zatím se ale neví, kolik bude celý projekt pracovních karet stát. Neví se totiž, že účet za něj by měl vyrovnávat stát. Na kolik ho to vyjde, nechce Kužel s ohledem na nadcházející jednání s ministryní Müllerovou prozradit.

Co má karta umět?

  • Předejít kontrolám z inspektorátu práce.
  • Usnadnit práci zaměstnavatelům při dohledávání informací o jejich zaměstnancích.
  • Ponese informace o školeních.
  • Ponese údaje o zaměstnání, druhu konané práce, dosažené kvalifikaci.

Koho se karta bude týkat?

Všech pracujících v Česku včetně podnikatelů a živnostíků, celkem půjde o pět milionů osob.

Odkdy bude platit?

Podle představ komory od roku 2014.

Kolik bude projekt stát?

Cena zatím není jasná, podle představ komory bude hrazen z veřejných peněz.