Aero Vodochody se zařadí mezi leteckou extratřídu

Praha - AERO Vodochody a.s. podepsala kontrakt s brazilskou firmou Embraer na spolupráci při výrobě vojenského letadla KC-390. Českému průmyslu to má přinést minimálně miliardu ročně. Létat má začít v roce 2014. Firma začne vyrábět i nové letouny L-159 pro Irák a zakázku podle armády neohrozí ani čtvrteční nehoda tohoto bitevníku. Společnost Embraer je třetím největším výrobcem letadel na světě.

Nové dopravní letadlo je zatím jen v počítači, proudový stroj má ale ambici být konkurencí americkému letounu Hercules. Konstruktéři plánují, že uveze až 80 vojáků nebo 23 tun materiálu. Letoun bude plnit prý nejenom funkci transportního stroje, ale předpokládá se i jeho duální role například při doplňování paliva za letu. První letouny KC-390 dostane brazilská armáda k dispozici v roce 2018. 

Plánuje se ale i využití pro civilní účely. V ČR se mají vyrábět čtyři součásti tohoto stroje. Jde o veškeré modely dveří, náběžné hrany křídel, rampy a také zadní části trupu. Samotné stroje se budou montovat v Brazílii. Celý český letecký průmysl by se do toho měl zapojit formou subdodávek, uvedl prezident Aera Vodochody Ladislav Šimek. Cena jednoho nového letadla se bude pohybovat zhruba okolo 50 milionů dolarů. Projekt podporuje také ministerstvo obrany.

Aero začne vyrábět letouny L-159 pro Irák

Již příští rok v březnu pak dalších dvě stě lidí začne v Aeru vyrábět čtyřiadvacet letounů L-159 pro iráckou armádu. Tento kontrakt by podle ministerstva obrany neměla ohrozit čtvrteční nehoda právě bitevníku L-159. Další čtyři stroje dostanou Iráčani ze zásob české armády. Součástí kontraktu za zhruba dvacet miliard korun je i výcvik pilotů a logistická podpora. 

Ladislav Šimek, prezident Aero Vodochody a.s.: "Takovéto vojenské projekty jsou skutečně dlouhodobé, konkurent Hercules C-130 je na trhu už více 50 let, takže lze očekávat desítky let tohoto programu."

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)