Druhý pilíř ztratil mezi lidmi důvěru

Praha - Důchodová reforma ztratila mezi lidmi podporu. Zatímco před dvěma lety byla pro vytvoření možnosti spořit si část ze svého důchodového pojištění v soukromých fondech více než polovina Čechů, dnes s takzvaným druhým pilířem důchodového systému souhlasí podle Mladé fronty DNES pouze šest procent obyvatel a 54 procent je výslovně proti.

Spořit si na důchod v soukromých fondech a nespoléhat se tak v penzi jen na státní systém chce podle průzkumu 13,3 procenta lidí. Podle šéfa Zlaté koruny Pavla Doležala chybí lidem o reformě dost informací, což uvedlo téměř 56 procent respondentů.

„Tyto výsledky odpovídají našim aktuálním analýzám. Věřím, že počet lidí, kteří vstoupí do důchodového spoření, bude narůstat se stoupající informovaností,“ řekl deníku MfD premiér Petr Nečas (ODS). Na vysvětlování reformy hodlá ministerstvo financí uvolnit dva miliony korun.

Reforma od Nového roku umožní lidem tři procenta jejich hrubé mzdy, která dnes v rámci důchodového pojistného odevzdávají státu, posílat na jejich soukromý důchodový účet. Podmínkou je, že si k tomu přidají ještě dvě procenta ze svého.

Listopadového průzkumu se zúčastnilo 1 013 ekonomicky aktivních obyvatel.

Vydáno pod