Trhy se bojí Berlusconiho návratu. Mohl by zhatit úsporné plány EU

Řím – Měly by se trhy a eurozóna bát návratu Silvia Berlusconiho na vládní trůn? Italský premiér Mario Monti totiž v sobotu oznámil, že jen co parlament schválí rozpočet na příští rok, svou fukci opustí. Jako důvod uvedl, že jeho vláda ztratila podporu strany expremiéra Silvia Berlusconiho. Právě ten shodou okolností těsně před Montiho prohlášením oznámil, že hodlá kandidovat na jeho funkci. S koncem Montiho by přitom mohlo skončit i nastolené utahování italských opasků.

„Jsou to špatné zprávy, v tuto chvíli ale trh kvůli Itálii nepanikaří,“ vysvětlil analytik společnosti FXCM Nicolas Cheron. „Částečně to vyvažují solidní makroekonomická data z Číny, a příznivý trend na trhu je tak zatím nedotčen. Alespoň v krátkodobém výhledu,“ doplnil. 

Index milánské burzy FTSE MIB se před druhou hodinou odpolední propadal o 3,59 procenta. Po zahájení obchodování na tamní burze se citelné ztráty nevyhnuly především akcím bank, například cenné papíry Banco Popolare ztrácely 4,6 procenta a Mediobanca vykazovala pokles o 3,3 procenta. Západoevropské akcie však nakonec ztráty vyvolané oznámením rezignace italského premiéra Maria Montiho smazaly. Evropský trh odpoledne podpořil zejména růst akcií největšího evropského výrobce čipů STMicroelectronics.

Milánská burza
Zdroj: Andrea Delbo/ČTK/PA

Výnosy italských, ale i španělských dluhopisů dopoledne opět zamířily vzhůru. Výnos klíčových italských dluhopisů se splatností deset let se zvýšil skoro o čtvrt procentního bodu na 4,75 procenta a je nejvýše za poslední téměř dva týdny. 

Matthew Lifson, analytik a obchodník Cambridge Mercantile Group

„Politická situace v Itálii pouze posiluje nejistotu v Evropě, což bude mít v příštích měsících negativní dopad na euro.“

„To, co se stalo na italské politické scéně, dluhopisovému trhu v Itálii nepomáhá. Objemy obchodů jsou pořád dost nízké, jednoznačně jsme ale na medvědím trhu,“ poznamenal jeden z italských obchodníků, kterého citovala agentura Reuters. 

Rozdělí Berlusconi EU?

Evropská unie dnes převzala Nobelovu cenu za mír, a to za šíření míru a demokracii v Evropě a za její dlouhodobou roli při sjednocování evropského kontinentu. A právě nedávno nastolené úsporné plány a sjednocování ekonomické politiky v rámci unie by mohl případný Berlusconiho úspěch narušit.

Trhy Montimu věřily 

„Itálie získala věrohodnost díky Montiho pověsti. První reakce trhu je pochopitelná, neboť je zde nejistota kolem toho, co se stane v nejbližší budoucnosti,“ poznamenal manažer společnosti Fenice Marco Sturlese. Monti italskému listu La Repubblica řekl, že záměr rezignovat oznámil o víkendu, aby měly trhy čas vstřebat případný šok z této zprávy. 

Mario Monti
Zdroj: Pier Paolo Cito/AP Photo

Berlusconi naopak slibuje, že nepůjde tolik na ruku politice Angely Merkelové a nebude podnikat tvrdé úsporné plány, na rozdíl od Montiho. Evropská unie by se tak mohla dočkat dalšího záchranného scénáře podobného Řecku. K urnám by mohli jít Italové v únoru nebo březnu 2013, kdy by se mělo rozhodnout o dalším směřování země.