V ČR další „koňský“ výrobek, Rusko hrozí EU zákazem dovozu hovězího

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje, že se v Česku může nacházet další potravina s nedeklarovanou koninou. Jedná se o lasagne značky Eisemann původem z Lucemburska. Jednatel společnosti už informaci potvrdil. Maximálně může jít o stovku kusů. Inspekce obdržela varování z Německa přes Národní kontaktní místo systému rychlého varování (RASFF). Hlavní ruský hygienik Gennadij Oniščenko už pohrozil Evropské unii zákazem dovozu hovězího masa do Ruska, pokud Evropská komise negarantuje, že hovězí neobsahuje koninu.

„Rizikový výrobek Eismann Lasagne Bolognese původem z Lucemburska distribuuje v Česku společnost Eisemann, Zděbradská 72, 251 01 Říčany, Jažlovice. Případ byl předán k šetření u distributora Státní veterinární správě ČR,“ píše se na webových stránkách SZPI.

Jednatel společnosti Eismann Martin Odvárko potvrdil, že u jedné z šarží testy skutečně vyšly pozitivně. U další byl podle něj nález negativní a zbylé dvě šarže se ještě testují. Může se tak podle Odvárka jednat řádově o desítky, maximálně o stovku kusů. „Preventivně jsme výrobek stáhli z trhu už minulou středu, protože jsme měli informace z naší centrály v Německu, že je tam podezření, že nám lucemburský výrobce dodal nesprávný výrobek. Takže už týden to neprodáváme,“ uvedl Odvárko.

Koňské maso
Zdroj: Ingo Wagner/ISIFA/EPA

Výhodou prodejního systému firmy je podle něj skutečnost, že přesně ví, komu potravinu prodala. „Prodáváme přes naše pojízdné prodejny a zákazníky máme zaregistrované. Ty teď oslovíme a nabídneme jim možnost vrácení peněz,“ uvedl. Kompenzovat takto hodlá firma i výrobky, které už zákazníci nebudou mít, nebo které pocházejí z šarží, jejichž test vyšel negativně.

Do Česka už dorazila konina v lasagních od firmy Nowaco

SZPI v minulých dnech odhalila koňské maso místo deklarovaného hovězího v lasagních od firmy Nowaco. Řetězci Tesco je nařídila ihned stáhnout z prodeje. Vzorky SZPI odebrala minulý týden na základě principu předběžné opatrnosti. Testu zatím nevyhověly dvě šarže, na nichž je uvedena země původu Lucembursko. Tesco stáhlo lasagne již preventivně na základě informací v médiích.

Lasagne od Nowaca
Zdroj: ČT24

Závadné šarže mají trvanlivost do 18. října 2013 a do 24. února 2014, jde o Nowaco Lasagne Bolognese - masem plněné těstoviny v rajské omáčce ve 400gramovém balení. Potraviny pod značkou Nowaco distribuuje do českých obchodů společnost Bidvest Czech Republic, která se na základě zjištěných skutečností rozhodla stáhnout všechny výrobky těchto šarží z prodejní sítě.

Masné výrobky na přítomnost koňského masa testuje také Státní veterinární správa (SVS). K dnešnímu dni odebrali její inspektoři v souvislosti s aférou 35 vzorků, z nichž dosud vyhodnotili deset, ve všech případech byl výsledek negativní.

Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se běžně prodává. Na lasagních však podle SZPI nebylo označeno na obalu výrobku a jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, odstartovala v lednu ve Velké Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy, naposledy na Slovensku a v Bulharsku. V pondělí musel některé výrobky stáhnout z prodeje potravinářský gigant Nestlé.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Skandál je podle dosavadních zjištění důsledkem toho, že koňské maso se z rumunských jatek vyvezlo přes řadu prostředníků do Francie. Tamní firma Cimogel je pak zpracovala do hotových zmrazených jídel, v nichž mělo být podle označení obsahu hovězí.

Francie hlásí nárůst prodeje koňského masa, lidé jsou zvědaví

Ve Francii celoevropský skandál náhle oživil zájem zákazníků o koninu. Podle sdružení francouzských koňských řezníků se prodej jejich produkce zvýšil až o 15 procent. Francouzi na rozdíl od Anglosasů koňské maso běžně jedí a některé jeho části považují za vybranou lahůdku.