Rehn varuje před odchodem Kypru z eurozóny

Berlín - Evropský komisař pro měnové záležitosti Olli Rehn varoval před odchodem Kypru z eurozóny. Přitom všechny země v eurozóně jsou systémově důležité, zdůraznil v rozhovoru pro německý list Der Spiegel.

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti 

„Dokonce i když pocházíte z velké země EU, měli byste si být vědomi toho, že každý člen eurozóny je systémově důležitý.“

Rehnovo upozornění směrem ke Kypru zřejmě mělo být narážkou na prohlášení německého ministra financí Wolfganga Schäubla, který již dříve vznesl otázku, zda je malý ostrov systémově důležitý. Rehn upozornil, že všech 17 zemí používajících euro slíbilo udělat vše k udržení eurozóny a tento slib zklidnil finanční trhy. Tento úspěšný krok by tak neměl nikdo ohrožovat.

Olli Rehn
Zdroj: EPA/OLIVIER HOSLET/ISIFA

Podá eurozóna Kypru pomocnou ruku?

Už zítra mají ministři financí eurozóny v Bruselu jednat, jestli Kypru finančně pomohou. Ostrov potřebuje osm až deset miliard eur (205 až 256 miliard korun) na rekapitalizaci svých bank a dalších sedm miliard na splácení úvěrů a financování provozu země. Pokud by Kypr nezískal pomoc, musel by vyhlásit platební neschopnost, což by zřejmě způsobilo i jeho odchod z eurozóny.

Evropští politici ovšem nejsou v názoru na pomoc Kypru jednotní. Německo a některé další země chtějí, aby část nákladů na pomoc nesli i drobní střadatelé. Další země se však obávají, že by to vedlo k útokům na banky a masivnímu vybírání vkladů. Rehn dodal, že Evropská komise je proti tomu. „Neusilujeme o to, zahrnout do pomoci i střadatele. Jsem si jist, že můžeme najít řešení, které uspokojí pochyby všech zemí eurozóny,“ dodal Rehn.