ČSSD se chystá opět zavést společné zdanění manželů

Praha - Sociální demokraté chtějí v rámci plánovaných daňových změn obnovit i společné zdanění manželů. Oznámil to stínový ministr financí Jan Mládek. Tento institut už přitom před pár lety v Česku fungoval. V českém daňovém právu byl využit prvně v roce 2005, kdy byli u moci sociální demokraté. Naposledy jej bylo možné použít při výpočtu daně z příjmů za rok 2007. Stalo se tak v době vlády Mirka Topolánka (ODS). Jedná se o opatření, jež má podpořit rodiny s dětmi.

„Předpokládám, že společné zdanění zavedeme. Když zavedete minimálně dvě sazby, tak to má opět smysl,“ uvedl Mládek. Sociální demokraté budou chtít po případném volebním vítězství zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Horní sazba jejich daně by měla činit 38 procent, což odpovídá 28,3 procenta v rámci dnes existující superhrubé mzdy.

Nový systém zdanění rodin s dětmi připravil v roce 2004 tehdejší šéf resortu financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Společné zdanění spočívá v tom, že se jejich příjem sečte dohromady, rozdělí na dvě poloviny, čímž se i manžel s vyšším příjmem může dostat do nižší daňové sazby. Společné zdanění je tím výhodnější, čím je vyšší rozdíl v příjmech partnerů.

Nejvíce tak získají manželé, kdy jeden pracuje a má vysokou mzdu a druhý se doma stará o děti. Jestliže například jeden z manželů má průměrnou mzdu 16 tisíc korun a druhý nepracuje a mají dvě děti, při uplatnění slev a společného zdanění ušetří přes deset tisíc korun ročně, napsal server Novinky.cz. „Je to největší daňová úleva od roku 1993. Příští rok ušetří rodiny s dětmi na dani tři miliardy,“ konstatoval před devíti lety Sobotka.

Se snahou o zavedení rovné patnáctiprocentní daně z příjmu se ale začalo společnému zdanění blýskat na horší časy. V srpnu 2007 dali poslanci zelenou reformě daní. Ta měla mimo jiné zastavit prudké zadlužování. S reformou souviselo právě i zrušení společného zdanění manželů. 

„Při společném zdanění manželů se příjmy manželů zprůměrovaly, a podléhaly tak nižší sazbě daně, než kdyby podávali manželé daňové přiznání individuálně. Zavedením rovné sazby daně ztratilo společné zdanění význam, protože je pro všechny příjmy stejná sazba daně,“ napsal Petr Gola ve svém příspěvku na serveru Mzdovapraxe.cz.

Společné zdanění manželů mohli využít pouze manželé, kteří vychovávali alespoň jedno dítě, které s nimi žilo v domácnosti. „Zákon v tomto případe jednoznačně vylučuje možnost uplatnit společné zdanění u nesezdaných dvojic,“ poznamenal ve svém článku, který vyšel v dubnu 2005 na serveru iDNES.cz, Vladimír Zdražil z Fincentra.