Ve Francii objevili namísto jehněčího zakázané skopové

Paříž - Vedle problémů s utajenou koninou se v Evropě rýsuje další potravinářský skandál. Francouzské úřady objevily 57 tun strojově odděleného skopového masa z Velké Británie. Jeho dovoz přitom v roce 2001 zakázala Evropská unie kvůli tamnímu výskytu klusavky a nemoci šílených krav.

Společnost Spanghero, která donedávna vědomě prodávala koninu jako hovězí, má nyní další problém. Zmražená surovina měla dorazit ke zpracování s nálepkou „mleté jehněčí“. Inspektoři ale tvrdí, že to je ve skutečnosti strojově oddělené skopové.

Antoine Leroi, státní prokurátor, Carcassonne:

„Maso nebylo běžně porcované, ale strojově oddělené. Takto zpracované maso je zakázáno dovážet od roku 2001, tedy od doby, kdy se rozšířila choroba šílených krav.“

Evropská unie tehdy zakázala dovoz takto získaného hovězího, skopového a kozího z Velké Británie. Mohlo by totiž obsahovat takzvané priony způsobující choroby, jako je například klusavka. Teď ale nejspíš zapovězené maso na kontinent přece jen proniklo. Dotčená firma nařčení odmítá a tvrdí, že jde o sabotáž.

Spanghero získalo surovinu přes stejnou firmu, která zprostředkovala nákup koňského masa z Rumunska - nizozemský Draap Trading se sídlem na Kypru. Mleté skopové se mělo objevit například v klobáskách. Francouzské úřady se teď snaží všechny podezřelé výrobky stáhnout z trhu.

Další potravinářský skandál (zdroj: ČT24)