Finanční úřady nápor zvládají, otevřeno je do šesti

Praha - Dnes je poslední den pro podání daňového přiznání pro všechny, kdo nevyužívají služeb daňových poradců. Finanční úřady po celé zemi budou otevřené déle, zahlcení se ale nebojí. Mimo jiné i proto, že část poplatníků využila mimořádnou sobotní otvírací dobu.

Se zvukem dopadajícího razítka se uzavře loňský rok pro skoro dva miliony živnostníků a podnikatelů. Většina z nich má dnes poslední možnost, aby podali svá daňová přiznání v zákonném termínu. „Celkově předpokládám, že do úterý by mělo podat daňové přiznání zhruba 1,3 milionu lidí,“ odhaduje tisková mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

Na finančních úřadech je tradičně živěji, ale fronty se na úřadech tvoří jen občas. „Čekací doba na vyřízení nepřesahuje několik minut,“ řekla Homolová.

Ještě dnes se na finanční úřady vydá kolem 200 tisíc lidí. V poslední den ale mají občané na splnění povinnosti více času než obvykle, finanční úřady jsou dnes otevřeny od 8 do 18 hodin. Počínaje středou se navrací běžná pracovní doba.

Pokuta až za pět dní prodlení

Kdo se s přiznáním nezpozdí více než pět pracovních dnů, pokutě se nejspíš vyhne. Finanční úřady je předepisují až při delším prodlení a jen tehdy, překročí-li vypočítaná pokuta 200 korun. V případě využití služeb daňového poradce je lhůta pro podání přiznání do 1. července.

Lidé mají standardně k dispozici více způsobů, jak podat daňové přiznání. Mohou formulář zaslat poštou, donést na finanční úřad nebo podat přes internet. Daň pak musí být zaplacena nejpozději do 9. dubna.