Netradiční investice: konopí nebo figurky z komiksů

Praha – Kam investovat v době, kdy v bankách uložené peníze téměř nic nevydělávají? Úroková sazba je často pod inflací, a lidé tak hledají jiné způsoby zhodnocení svých úspor. Finance tak směřují do míst, kde by to ještě před několika lety nikdo nečekal.

Investorům může vydělat také lékařské konopí. Třeba firmě, která v automatech prodává konopné výrobky, stoupla cena akcií během jediného týdne o tři tisíce procent. „Konopí se stává fenoménem legálním. Co se týče investic, je to možné přes burzovní trhy,“ vysvětluje analytik Cyrrusu František Bostl. 

Cena zlata, která zatím platí za jednu z nejoblíbenějších investic, přitom v posledních pěti měsících klesá. Lidé po celém světě proto zjišťují, kam jinam výhodně vložit své peníze. 

Vývoj ceny zlata
Zdroj: ČT24

Je libo postavičky z komiksů? 

Do Česka nyní přichází ze Spojených států nový investiční hit, figurky komiksových a filmových hrdinů. „Zde vidíme bustu Hellboye, která je limitovaná počtem kusů dvě stě. Stojí 39 tisíc korun. Nekupují si ji proto, aby si ji vystavili, ale proto, aby získali nějaké její vyšší ohodnocení,“ říká mluvčí sítě komiksových prodejen Petr Dvořáček. 

A stále populární je i víno. V Česku do něj ročně investuje asi tisícovka lidí, jak odhaduje obchodní manažer firmy Wine World Martin Winter. Nejlepší investice je do vína z oblasti Bordeaux, kde se roční výnos v průměru pohybuje mezi pěti až sedmi procenty, dodává. 

Drtivá většina lidí ale pořád ukládá peníze do bank. Přestože kvůli nízkým úrokům na spořicích účtech uložené peníze časem spíš ztrácejí, než vydělávají. Peníze je podle investičního manažera GE Money Bank Milana Tomáška lepší mít na spořicích účtech než na termínovaných, protože je k nim snadnější přístup. 

Právě mezi konzervativnější nabídky by podle expertů měli lidé rozprostřít většinu peněz, které chtějí investovat. Reality a fondy by tak měly převažovat nad komiksovými postavami nebo akciemi firem, které podnikají s konopím.