Vládní sliby o miliardových úsporách se pomalu drolí pod rukama

Praha – Velký plán, kterým chtěl kabinet Petra Nečase (ODS) v roce 2014 ušetřit přes osm a půl miliardy korun, se začíná pomalu rozpadat. Například ministerstvo práce a sociálních věcí počítá v daném období místo miliardového škrtu jen se dvěma sty miliony korun. Další resorty, které mají uspořit sumy ve stejném řádu, podle zjištění České televize také vůbec nevědí, jestli se jim podaří výdaje omezit. Průběžnou zprávu, nakolik se úspory daří plnit, projedná vláda na středeční schůzi.

Ministři měli ušetřit miliardy díky škrtům ve státní správě a slučováním některých agend. „První etapa, kterou jsme dnes schválili, v sobě například zahrnuje i fúzi ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy,“ tvrdil ještě v polovině ledna premiér. „Je to reálná minimalistická výše úspor, kterých lze dosáhnout. Není to žádný vzdušný zámek,“ dodával tehdy ministr bez portfeje Petr Mlsna.

Kalousek raději v rozpočtu s úsporami nepočítá

Velké plány se ale vládě pomalu rozpadají pod rukama. „Plán na úspory ve státní správě byl od samého počátku předimenzovaný, byl nerealistický,“ podotkl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Jsem konzervativní rozpočtář, takže s těmi sliby raději nepočítám,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který už začal připravovat rozpočet na rok 2014 raději bez vládou schválených úspor ve státní správě.

Karolína Peake: „Je na místě, aby všechny politické strany zastoupené v této vládě přistoupily od slibů a deklarací na tiskových konferencích skutečně k činům.“

Vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake ale v rozhovoru pro Události ČT uvedla, že neví o žádném záložním plánu pro případ, že ministerstva požadované částky neuspoří. Sama předložila návrh na úsporu v celkové výši 16,5 miliardy korun: „Bohužel ministerstva se tomu částečně, i třeba pochopitelně, vzpěčují, protože samozřejmě nikdo nechce rušit své vlastní agendy… Je ale potřeba najít alespoň částku ve výši 12,5 miliardy, abychom udrželi schodek státního rozpočtu pro rok 2014 pod třemi procenty.“ Prostor na úspory podle Peake ve státní správě určitě je a musí se tam najít. 

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) měla například příští rok ušetřit jen na informačních technologiích víc než miliardu korun. Teď ale přiznává, že to bude pětkrát méně. „Podrobili jsme to velmi pečlivé revizi, takže pro rok 2014 počítáme s úsporou dvě stě milionů korun,“ řekla České televizi.

Nejvíc, téměř tři a půl miliardy, mělo příští rok uspořit ministerstvo obrany. Přes jednu a půl miliardy měl resort získat díky privatizaci vojenských lesů. Další miliardu pak z prodeje opravárenských závodů. Privatizace ale zatím nezačala a ministerstvo připouští, že se vůbec nemusí stihnout. „V tuto chvíli nedokáži říct, jestli je reálné to stihnout do konce funkčního období vlády,“ uvedl mluvčí resortu Jan Pejšek.

image_454944
Zdroj: ČT24

Ministr vnitra měl získat přes 400 milionů korun prodejem z privatizace některých lázeňských budov a dalšího majetku. Podle mluvčího resortu Pavla Nováka ale nyní nelze předjímat situaci na trhu s realitami a od toho se odvíjející i výši úspor.

Problémy se splněním plánovaných úspor připouští i ministerstva zemědělství a školství. Ministerstvo zahraničí dostalo za úkol prodat zámek ve Štiříně. Česká televize nedávno zjistila, že už se na něj byl podívat první zájemce. Dosud ale nebylo vypsáno výběrové řízení, prodej zámku navíc ještě ani nikdo neschválil.  

Kde se například mělo šetřit

  • Sloučení Státní rostlinolékařské správy a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského – plánovaná úspora 356 milionů korun.
  • Sloučení Drážního úřadu, Státní plavební správy a Úřadu pro civilní letectví - plánovaná úspora pět milionů.
  • Zánik pražského Institutu pro veřejnou správu - plánovaná úspora více než 24 milionů korun.
Plán na úspory se vládě drolí pod rukama (zdroj: ČT24)