Daňové ráje i bankovní tajemství se začínají bortit

Praha – Hned několik zemí začalo v poslední době aktivně zápasit proti daňovým únikům. Mezi poslední „bojovníky“ patří Německo a Spojené státy, kteří vzájemně brojí proti tzv. daňovým rájům. A přidává se také Rakousko, to naopak zvažuje omezení bankovního tajemství u kont cizinců.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble a jeho americký protějšek Jacob Lew se dnes setkali v Berlíně a společně prohlásili, že hodlají spolupracovat v boji proti daňovým rájům.

Schäuble současně upozornil na pozitivní efekt obřího úniku informací, který odhalil identitu tisícovek majitelů účtů v daňovém ráji na Britských panenských ostrovech. Únik podle něj zvýší tlak na země a banky, které daňové úniky movitým lidem umožňují. 

Únik se má týkat dat zhruba 130 000 lidí a 120 000 firem ze 170 zemí světa, přičemž údaje o majitelích účtů zveřejnilo minulý týden Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ). 

Britské Panenské ostrovy
Zdroj: Isifa/Rex Features/Ingrid Abery

Rakousko je pro omezení bankovního tajemství, přestože to doposud odmítalo 

Rakousko chce v rámci boje Evropské unie proti daňovým únikům omezit bankovní tajemství u kont cizinců. Přitom právě Rakousko s Lucemburskem až doposud bankovní tajemství jako poslední země EU odmítaly prolomit. Lucembursko ale s jednáním o sdílení dat o účtech obyvatel z jiných unijních států souhlasilo před týdnem. 

„Budeme vyjednávat společně s Lucemburskem,“ zdůraznil rakouský kancléř Werner Faymann. Podle vicekancléře Michaela Spindeleggera však automatická výměna bankovních informací neznamená, že všechny úřady budou mít přístup ke každému rakouskému účtu. Podle něj se novinka rakouských vkladatelů nedotkne. Také Faymann se dušuje, že nikdo nebude sahat na „vkladní knížky babiček“ nebo běžných střadatelů, neboť jim bankovní tajemství zaručuje ústava. 

Peníze
Zdroj: ISIFA/EPA/DAVID CHANG

Do této chvíle Rakousko upřednostňovalo vyjednání bilaterální dohody, jakou například podepsalo v dubnu 2012 se Švýcarskem a letos v lednu s Lichtenštejnskem. Takové dohody podle Vídně umožňují zdaňovat účty i bez prolamování bankovních tajemství.

Vydáno pod