Ve španělské vesnici má práci každý, kapitalismus je jim cizí

Marinaleda - Přestože míra nezaměstnanosti ve Španělsku dosáhla v posledních týdnech dalšího maxima a dosahuje zhruba 27 procent, obyvatele vesnice Marinaleda tato čísla nijak netrápí. V této jihošpanělské obci, kde žije asi 2 700 lidí, mají totiž práci úplně všichni. Místní starosta vesnici spravuje podle komunistických zásad. A i když má občas problémy se zákonem, mezi místními je tak oblíbený, že ho do funkce opakovaně volí už od roku 1979. O této „bezproblémové“ vesnici píše deník The Independent.

Marinaleda přitom vypadá podobně jako spousta jiných vesnic v západní Andalusii. Má jednu větší křižovatku se světelnými semafory, dva bary a jednu hlavní třídu, obklopenou nízkými domky. Jenže v jiných obcích nenarazíte na pochodující dělníky v polích, sportovní haly pojmenované po Che Guevarovi či na ulice nesoucí názvy slavných levicových hrdinů, jako byli někdejší chilský marxistický prezident Salvador Allende nebo komunistický básník Pablo Neruda.

Marinaleda následuje vzory komunistické utopie. Na tamní půdě o rozloze 1 200 hektarů, která byla již v 90. letech minulého století zabrána místním zbohatlíkům, může pracovat každý vesničan a pěstovat obilí či olivovníky.

Ovšem starosta Juan Manuel Sánchez Gordillo se stihl proslavit i mimo Španělsko. Když nedávno spolu s několika dělníky odmítl zaplatit v supermarketu za deset vozíků plných potravin a odvezl je chudým, získal si přezdívku „španělský Robin Hood“. Psalo se o tom pak i například v Íránu. „Chtěli jsme tak upozornit, že ve Španělsku nyní žije mnoho lidí, kteří nemají co jíst. Gándhí by nás určitě podpořil,“ okomentoval „nájezd“ do supermarketu starosta.  

Vesničané z Marinaledy
Zdroj: Rafa Alcaide/ISIFA/EPA

Politika Gordilla je přitom už přes třicet let stále stejná - snaží se přerozdělovat bohatství prostřednictvím zabírání půdy a obyvatelům poskytuje levné bydlení a členství v družstvech. Snaží se, aby všichni měli rovné mzdy, zrušil místní policii a nabízí hypotéky na majetek dříve vlastněný státem s platbami již od 15 eur měsíčně (asi 387 korun).

Na dotaz, co si myslí o propastném rozdílu mezi nezaměstnaností v zemi a úplnou zaměstnaností v jeho vesnici, říká: „Naplňuje mě to nadějí i zoufalstvím zároveň“. Nejradši by prý byl, kdyby podobná komunistická pravidla jako v Marinaledě fungovala i v dalších obcích v zemi a rovněž na celém světě. Starosta je bývalým učitelem dějepisu a otcem tří dětí. Za výkon své funkce navíc nepobírá žádný plat.

Juan Manuel Sánchez Gordillo, starosta Marinaledy 

„Trváme na tom, že přírodní zdroje by měly sloužit lidem. Lidé mají právo na půdu, s pozemky by se nemělo nijak obchodovat.“

Levicová politika se ve Španělsku těší stále větší podpoře. Komunistická koalice, ke které patří i starostova strana, získala v nedávných volbách 15,6 procenta hlasů. Bylo to zhruba dvakrát více než při hlasování před dvěma lety.

Gordillo byl už sedmkrát ve vězení

Ovšem stejně jako Robin Hood má i Sánchez Gordillo kvůli svým činům problémy se zákonem. Přerozdělování půdy i nájezdy do supermarketů jsou totiž nelegální. I proto byl starosta již sedmkrát vězněn. Přežil i dva pokusy o atentát spáchané pravicovými extremisty a nedávno se objevil před soudem kvůli tomu, že zabral vojenskou půdu jižně od Sevilly. Jako politik je ale velmi oblíben, takže i lidé z okolních vesnic si často postesknou: „Kéž bychom měli stejného starostu, jako je on.“