Vlastní rodinný dům je snem 8 z 10 Čechů

Praha - Osm z deseti Čechů sní o vlastním bydlení v rodinném domě se zahradou, v němž má každé dítě svůj vlastní pokoj. Podle průzkumu agentury Ipsos a Hypoteční banky zároveň hned každý druhý Čech uvedl, že nebydlí podle svých představ.

Lidé nemají rádi velké změny, jak potvrdil i průzkum. Pokud podstatnou část života prožili ve velkém městě, rádi by v něm zůstali. „A naopak jestli vyrostli tam, kde dávají lišky dobrou noc, chtějí i do budoucna bydlet v poklidné vesnici,“ říká ředitel banky Jan Sadil. „Češi jsou v tomto ohledu obecně velmi konzervativní, a to i v porovnání s jinými evropskými národy. Obecně se velmi neradi stěhujeme,“ dodává sociální psycholožka Marta Boučková.

Důležitější než prostředí a sousedi je vybavení

Až tři čtvrtiny Čechů pak považují za důležité zařízení domu, naopak prostředí a sousedy řeší jen 40 procent z nich. „Dnešní doba přílišné pospolitosti nepřeje. Spíše než dobrými vztahy se obklopujeme věcmi, kterými dáváme svému okolí tak trochu najevo své společenské postavení. Pro řadu lidí představuje jejich dům včetně bazénu a krbu ukázku toho, co v životě dokázali,“ doplnila Boučková.

Pětina lidí pak touží po vlastním bytě. Obvykle jde o mladé a bezdětné Čechy, kteří vystudovali vysokou školu a rozjíždí svoji pracovní kariéru, a také o obyvatele větších měst.

Jana Wolfová, ředitelka marketingové komunikace Hypoteční banky

„Lidé toužící po bytě požadují, aby se z něj co nejrychleji dostali do práce a za zábavou. Naopak ti, kteří chtějí bydlet v rodinném domě, oceňují, že budou mít konečně místo pro odpočinek a prostor, kde se budou moci setkávat s rodinou a přáteli.“

Ovšem více než polovina Čechů nebydlí podle svých představ, říká průzkum. Přesto, že současné bydlení zcela neodpovídá jejich snům, je téměř 70 procent lidí se svým bydlením spokojeno. Průzkum probíhal v dubnu mezi 700 respondenty ve věku od 25 do 45 let.