Zeman chce sloučit burzy v Praze a Varšavě, nejde přitom o novinku

Varšava - Prezident Miloš Zeman navrhuje sloučit pražskou a varšavskou burzu cenných papírů do jedné instituce, která by měla sídlo v polské metropoli. „Středoevropská burza“ by byla silnějším protihráčem ostatních burz, řekl český prezident na dnešním polsko-českém hospodářském fóru ve Varšavě. Přitom hlasy o sloučení už se ozývají delší dobu a prezident nepřichází s žádnou překvapivou zprávou.

„Zde bych vám chtěl navrhnout sloučení obou burz a vytvoření, se sídlem ve Varšavě, jedné středoevropské burzy, která by byla silnějším protihráčem ostatních burz,“ prohlásil Zeman. Pražská burza podle něj chátrá kvůli nedostatku manažerských schopností.

Prezident Miloš Zeman

"Varšavská burza prosperuje, a jak mě informoval pan prezident (Bronislaw Komorowski), svým výkonem už překročila výkon vídeňské burzy. Pražská burza chátrá. Ani ne tak kvůli nedostatku kapitálu, jako spíše kvůli nedostatku jejích manažerských schopností."

„Obávám se, že je to poslední projev, který v životě pronesu, protože až se dnes odpoledne vrátím do České republiky, pražští burziáni budou čekat na letišti s kameny v ruce a já budu mít státní pohřeb,“ doplnil prezident.

Ovšem jeho slova odmítá šéf tuzemské burzy Petr Koblic. „Firmy na burzu nepřivádí burza samotná, ale vlastníci firem. Překvapují nás proto podobná slova od člověka, který coby premiér, tudíž nejvyšší představitel jednoho z největších vlastníků firem v České republice, ani jednou nevyužil burzu k privatizaci. Na rozdíl od svých protějšků v Polsku, kteří v rámci privatizace uvádějí každý rok na tamní burzu několik společností. A to je právě ten rozdíl mezi varšavskou a pražskou burzou,“ prohlásil Koblic pro server iDNES.cz.

Polsko srdcem burzovního regionu

„Verdikt už padnul, Polsko bude burzovním uzlem střední a východní Evropy,“ říká podle serveru Patria Online vysoce postavený manažer Société Générale o burze ve Varšavě. Patria uvádí také to, že o rostoucí důležitosti polské burzy jsou přesvědčeny i ostatní banky, které v Polsku budují své regionální divize investičního bankovnictví. Jde mimo jiné o UniCredit nebo JPMorgan Chase & Co.

  • Varšavská burza autor: PAWEL SUPERNAK, zdroj: ISIFA/EPA
  • Pražská burza autor: Jindřich Mynarik, zdroj: ISIFA/Lidové noviny

„Rozhodli jsme se vést naše regionální aktivity v oblasti akciových trhů z Varšavy, protože se domníváme, že nejde jen o dočasný fenomén,“ cituje Patria vyjádření Jacka Radziwilskiho, který vede polské operace skupiny UniCredit, pro agenturu Bloomberg. „Koncern o plánu propojení burz v regionu, tedy s varšavskou burzou, již několik měsíců jedná,“ podotkl také Koblic. 

Na začátku dubna sama skupina CEE Stock Exchange Group (CEESEG), která zahrnuje i akciové burzy ve Vídni, Praze a Lublani, uvedla, že jedná o posílení spolupráce s varšavskou burzou. „V této fázi se zkoumají všechny strategické možnosti a způsoby spolupráce,“ přiblížila tehdy CEESEG. Také podle dřívějších zpráv agentury Reuters burzy ve Vídni a Varšavě jednají o možné fúzi. Podle ní jsou však rozhovory jenom předběžné a nemusí nezbytně vést k dohodě.

„Pražská a varšavská burza se nemohou jednoduše spojit, neboť ta pražská patří rakouské Wiener Börse. Pokud se burzy spojí, bude to na širší středoevropské úrovni. Kdyby námluvy byly úspěšné, sešly by se pod jednou střechou burzy ČR, Rakouska, Polska, Maďarska a Slovinska,“ vysvětlil analytik Patria Finance David Marek. Vzhledem k výraznému propadu objemu burzovních obchodů v těchto zemích, jedinou výjimkou je Polsko, dává podle něj konsolidace smysl. Navíc pro některé burzy je to možná jediná cesta, jak přežít.