Internet v mobilu v rámci EU od července značně zlevní

Praha - Ceny za využívání internetu na mobilních telefonech v zahraničí se v Evropské unii od července sníží o třetinu. Klesne rovněž cena roamingu za volání. Češi mezitím s napětím očekávají, zda se díky aukci kmitočtů podaří dostat na trh čtvrtému operátorovi. Telefonování by tak mohlo znovu zlevnit.

Loni v květnu Evropský parlament schválil plán komise, podle něhož se už od loňského července snížila maximální cena minuty hovoru ze zahraničí na 29 eurocentů (7,6 koruny) proti tehdejším 35 centům. Od pondělka cena klesne na 24 centů a za rok by to mělo být až na 19 eurocentů.

Maximální cena za přijaté hovory klesne nyní z osmi na sedm eurocentů a cena za SMS se sníží rovněž o jeden cent na osm centů. Nejvýrazněji se sníží náklady za zahraniční využívání internetu přes mobilní telefon. Maximální cena za megabyte surfování nebo práce s elektronickou poštou klesne na 45 eurocentů (11,7 koruny) z nynějších 70 eurocentů.

Volání
Zdroj: ČT24

V oblíbeném Chorvatsku spadnou ceny nejvíc

Co se týče Chorvatska, podle komise se cena za volání a textové zprávy odsud zlevní na desetinu současné úrovně. Využívání mobilního internetu má být v této oblíbené prázdninové destinaci od července téměř patnáctkrát levnější než dosud.