Benzin zdražuje, na vině je hlavně Egypt

Praha - Egyptská krize již ve světě zvedla ceny ropy. Čeští řidiči to pocítí na vlastní kůži do dvou týdnů. Podle ekonoma Davida Marka se ceny pohonných hmot zvednou v řádu desítek haléřů na litr. „Pokud by ale cena ropy dál rostla, půjde o koruny,“ sdělil Marek. Pro běžné spotřebitele se však vyplatí sledovat cenovky na pumpách, které se napříč republikou velmi různí.

„Dění v Egyptě je samozřejmě důležité, protože země kontroluje ropovody vedoucí přes Suezský průplav,“ upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Hlavně krize v Egyptě vynesla ceny ropy na nejvyšší úroveň za více jak rok. Konkrétně došlo k pokoření hranice 100 dolarů za barel.

Vít Jedlička, analytik, Colosseum:

„Hlavní impuls pro zdražení je vojenský impuls v Egyptě. Egyptem denně proteče více jak tři procenta světové produkce. Trhy proto logicky mají obavy.“

Ropa jako strategická surovina podle Václava Louly z České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) velice citlivě reaguje na politickou situaci. „Pokud by došlo ke zklidnění situace, mohly by se ceny ropy vrátit dolů. Pokud by se naopak ukázalo, že opatření nebudou dostatečná ke zklidnění nepokojů, bude to cítit i na finančních trzích,“ konstatoval Marek. 

Výkyv bude znát také na ceně pohonných hmot v ČR. „Ceny, jež určují firmy, které prodávají pohonné hmoty v Česku, je mají ve svém vzorci navázány na ceny ropných produktů ve světě,“ řekl ekonom. Ke zvýšení cen u čerpacích stanic podle Marka dojde do jednoho až dvou týdnů.

Dražší cesta na dovolenou?

Jen v nejbližších dnech mohou být ceny o padesát haléřů vyšší než nyní. Pokud by nepokoje trvaly déle, ceny by vzrostly výrazně nahoru. Na některých pumpách by se tak mohly přiblížit i psychologické hranici čtyřiceti korun za litr Naturalu. A to by řidiče odradilo nejenom od cest za koupáním. 

Navíc v následujících dnech budou pohonné hmoty zdražovat nejenom na českých čerpacích stanicích, ale i v zahraničí. Zatímco v Polsku teď Natural vyjde v přepočtu na méně než 33 korun, třeba v Itálii řidiči jeden litr tankují za 45 korun.