Téměř 15 tisíc Němců přiznalo tajné konto v zahraničí

Berlín - Více než 14 500 Němců přiznalo v letošním prvním půlroce svá tajná konta v zahraničí. Zhruba stejné číslo daňových hříšníků se úřadům přihlásilo v roce 2012 za celý kalendářní rok, jde proto o šestiměsíční historický rekord. Podle odborníků souvisí zvýšený počet dobrovolných přiznání s daňovou aférou prezidenta fotbalového Bayernu Mnichov Uliho Hoenesse nebo se ztroskotáním dohody se Švýcarskem o daňových únicích.

V prvním pololetí se finančním úřadům v Německu nahlásilo 14 549 lidí, kteří své peníze ukrývali před zdaněním v zahraničí. Za celý loňský rok jich bylo 14 644. Pokud se dobrovolně přihlásí a doplatí všechny dlužné částky a úroky z nich, mohou daňoví hříšníci v Německu vyjít ze svého přečinu beztrestně.

Nejvíce oznámení eviduje bohatý jih

V Bavorsku se jich objevilo 6 635, čímž spolková země při hranicích s Českou republikou už nyní překonala množství za celý loňský rok. V Bádensku-Württembersku se „udalo“ 2 360 lidí.

Více než tisíc případů hlásí také velké spolkové země na západě Německa - Severní Porýní-Vestfálsko, Dolní Sasko a Hesensko. V některých z nich dosáhl počet oznámení ve srovnání s loňskem dokonce až čtyřnásobku.

Opačná situace je na bývalém komunistickém a výrazně chudším východě země, kde tamní zemská ministerstva financí zaznamenala jen jednotky nebo desítky případů nahlášení peněz schovaných v zahraničí. Výjimkou byl Berlín, kde se přihlásilo 385 daňových hříšníků - pětkrát více než za celý rok 2012.

Němci zřejmě dostali strach

Důvody v takto razantním nárůstu oznámení vidí experti v pokračující praxi německých úřadů nakupujících CD s bankovními údaji z daňových rájů, jako je Švýcarsko. Napomohl tomu podle nich i krach dohody s alpskou zemí o zamezení daňových úniků, která umožňovala anonymně se vykoupit z trestu za nepřiznaný majetek v cizině. Tuto dohodu ale na konci loňského roku zablokovala německá levicová opozice.

Jedním z těch, kteří na ni nejspíš spoléhali, byl i prezident Bayernu Mnichov a německá fotbalová legenda Uli Hoeness, který na začátku roku dobrovolně přiznal úřadům své tajné konto ve Švýcarsku, a stal se tak nejznámějším „úlovkem“ v tažení Německa proti daňovým podvodníkům. Jeho rozhodnutí mohlo podle odborníků inspirovat i další jemu podobné. Poté, co se v dubnu dostala jeho kauza na veřejnost, začal totiž počet oznámení ještě více růst.

Daňová aféra prezidenta Bayernu Mnichov Uliho Hoenesse
Zdroj: ČT24

„Je možné, že byl tím, kdo to spustil. Ale hlavní důvod je, že na konci loňského roku nevstoupila v platnost daňová dohoda se Švýcarskem,“ soudí prezident Spolkové komory daňových poradců Horst Vinken.

Do státní kasy mohou přitéci miliardy eur

Ministr financí nejlidnatější německé spolkové země Severního Porýní-Vestfálska Norbert Walter-Borjans, který patří k hlavním stoupencům kontroverzních nákupů CD s „černými konty“ v zahraničí, odhaduje, že si zemská pokladna díky využití těchto dat a díky dobrovolným oznámením daňových hříšníků už přilepšila o zhruba tři miliardy eur (asi 78 miliard Kč). Kolik peněz přiteče do veřejných rozpočtů v důsledku poslední vlny přiznání, zatím nelze odhadovat. Mělo by ale určitě jít o miliardy eur.