Od ledna 2014 už žádný základní kapitál u s.r.o. - stačit bude koruna

Praha - Rozjet své vlastní podnikání by mělo být od začátku roku díky novému občanskému zákoníku a dalším souvisejícím paragrafům jednodušší. Třeba při zakládání společnosti s ručením omezeným, což je v tuzemsku jeden z nejoblíbenějších způsobů podnikání, už nebude potřeba skládat 200 tisíc coby základní kapitál.

Mnohé začínající podnikatele zchladil při zájmu o vybudování společnosti s ručením omezeným vstupní vklad ve výši 200 000 korun. Od nového roku tomu bude jinak. Místo velké sumy bude k vybudování s.r.o. stačit pouze koruna.

„Ruší se povinnost skládat základní kapitál, neboť neplní žádnou funkci a pouze mate veřejnost, která má dojem, že tímto kapitálem se skutečně ručí,“ vysvětlil náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Podle Karla Havlíčka z Asociace podnikatelů ale nové paragrafy přinášejí i mnohem důležitější změny. Za všechny třeba větší odpovědnost na bedrech vedení. "Pokud se prokáže, že jednatel nejednal jako správný hospodář (je otázka, jak se to bude prokazovat), tak potom se to dotkne i jeho majetku. V tom nejhorším případu se to může dotknout až veškerého jeho majetku.

Jestli novinka neodradí zájemce o odpovědné pozice, ukáže podle šéfa podnikatelské asociace teprve praxe.

Od 2014 už žádný základní kapitál u s.r.o. (zdroj: ČT24)

Další změny v rámci zákoníku

  • Přestože od ledna bude nově možné v akciových společnostech mít víc různých typů akcií, ani nové zákony už nepočítají s existencí kritizovaných anonymních akcií na doručitele.
  • Společnostem přinese nový kodex taky některé povinnosti. Na to, aby se s nimi firmy vyrovnaly, budou mít půl roku. Tedy svoje stanovy by měly dostat do souladu se zákonem do začátku příštích prázdnin. Teprve když to do té doby neudělají, může jim hrozit až soudní zrušení.
  • O něco snazší pak pro firmy od nového roku budou změny informací v obchodním rejstříku. Jak založení společnosti tak změny z valné hromady bude moci on-line zapsat notář. „Nebude již nutné podávat návrh na zápis do obchodního rejstříku soudu a čekat, až o něm soud rozhodne,“ doplnil Korbel.