Kvalita je kvalita – a co teprve ta česká

Praha – Kvalitní a bezpečné pro české spotřebitele – to jsou parametry, které musí splňovat výrobky s logem Česká kvalita. Pro kupujícího je zárukou, že mu třeba oblečení nezpůsobí zdravotní komplikace. Oceněním se už pyšní stovka firem, teď je nezávislá porota udělila dalším 19 výrobkům, a to od potravin až po oblečení.

Kvalitu a bezpečí nezaručuje, alespoň podle průzkumu, víc než pětina hraček na tuzemském trhu. Většina z nich je vyrobena v Číně. Nejen na ně se zaměřují inspektoři České obchodní inspekce. Pochybení najdou dokonce u každé druhé. Největší nebezpečí číhá na děti u hraček ve věkové kategorii do tří let. Rodiče by proto vždy měli zkontrolovat nápis na obale, jestli je hračka pro malé děti vhodná. A vybírat kvalitní výrobky bychom si měli i v jiných oblastech. 

„Nekvalitní a nebezpečné výrobky nejsou jen problémem naší země, potýká se s nimi celá Evropa. A komplikace, které zaviní, jsou opravdu velmi vážné: způsobují chronická onemocnění, často i s trvalými následky,“ uvedl předseda Rady kvality ČR Robert Szurman. V nekvalitním a nebezpečném oblečení, hračkách a dalších výrobcích pro děti má podle něj svůj původ třeba velká část alergií.

Vybrat si nezávadné zboží tak může pomoci i značka Česká kvalita. Tu letos získalo dalších 19 výrobků. Značka garantuje, že zboží prošlo nezávislou kontrolou kvality v autorizované zkušebně.

Značku Česká kvalita získalo 19 výrobků (zdroj: ČT24)