Odzvoní pomalu penězům? Lidé stále více platí bez hotovosti

Praha - Bezhotovostní platby jsou stále oblíbenější. Kartami nebo elektronicky zaplatilo letos o 8,5 procenta víc lidí než loni. A celosvětový počet bezhotovostních transakcí se podle odhadů společnosti Capgemini vyšplhal na 333 miliard transakcí. Za nárůstem je především ekonomické zotavení v Severní Americe a rychlý růst rozvíjejících se trhů.

Bezhotovostní svět si oblíbili hlavně mladí lidé. Na chuť mu ale postupně přichází i starší generace. Celosvětově jsou v kurzu především debetní a kreditní karty. „Celosvětově roste počet transakcí u debetních karet na úkor kreditních. Do značné míry za to mohou nová regulatorní pravidla pro banky,“ vysvětluje ředitel Capgemini Zdeněk Přibyl. 

Bezhotovostní placení zažívá v posledních letech podle studie boom především na středním východě nebo v Africe. Vyspělé trhy ale stále mají téměř 77procentní podíl na celkovém objemu transakcí. „Předpovědi nicméně ukazují, že bude trvat nejméně dalších 10 let, než rozvíjející se ekonomiky v Asii a Latinské Americe předstihnou vyspělé trhy,“ uvedl Přibyl. 

Z Evropanů jsou přeborníky Britové. Pozadu ale nezůstávají podle odborníků ani Češi. Karty místo bankovek tahají lidé z peněženek nejčastěji v klasických kamenných obchodech. Jejich důvěru si začínají získávat i internetoví obchodníci. „Očekává se další vlna rozvoje transakcí v e-shopech, kde banky zajistily pro držitele karet a pro obchodníky bezpečnostní prostředí, díky kterému mají klienti garantovanou bezpečnost plateb,“ potvrzuje Roman Kotlán, ředitel Sdružení pro bankovní karty. 

On-line platby by tak do roku 2014 měly stoupnout skoro o pětinu na 34,8 miliardy transakcí. Mobilní platby by pak měly stoupnout o téměř 59 procent na 28,9 miliardy transakcí. Prostřednictvím mobilního telefonu by tak mohl podle odborníků platit dokonce každý druhý nakupující.

Vydáno pod