Hypotéky mírně podražily, stále jsou však nízko

Praha - O šest setin na 3,06 procenta stouply v říjnu průměrné úrokové sazby hypoték. Vyplývá to z údajů Fincentrum Hypoindexu. Za růstem podle expertů stálo to, že slevové hypoteční akce již ve většině bank skončily a jejich pokračování se rozeběhne pravděpodobně až před Vánoci. Přesto je míra úrokových sazeb stále nízko. Naopak dolů šly počty i objemy hypotečních úvěrů, poklesy však nejsou výrazné.

Úrokové sazby sice rostou, ale i tak jsou stále na nízké úrovni - například v lednu a v únoru se totiž pohybovaly kolem 3,2 procenta. Lidé, kteří využili letošní výhodné nabídky nízkých úrokových sazeb a bonusových akcí, se nicméně musí připravit na to, že po uplynutí tříleté či pětileté fixace se nebude pravděpodobně refinancovat za podobnou sazbu.

Josef Rajdl, vedoucí analytik Fincentra :

„Mírný nárůst průměrných sazeb říjnového Hypoindexu byl důsledkem končících akcí největších bank. Spíše by se to však dalo nazvat jako nádech k dalším akčním nabídkám, protože v závěru roku se banky pravidelně předhání v dalších slevách, aby splnily či překonaly obchodní plány.“

Na další hypoteční akce si klienti budou muset počkat patrně až do prosince, realitním trhem pravděpodobně rovněž mírně zahýbou i intervence České národní banky. Odborníci se sice úplně neshodují na vlivu tohoto kroku na hypotéky a ceny bytů, nejspíš se to prý na realitním trhu lehce projeví.