Odbory žádají zvýšení minimální mzdy aspoň o pětistovku

Praha - Sociální demokracie se shodla s odbory, že by se měla postupně zvyšovat minimální mzda. Odbory žádají zvýšení alespoň o 500 korun. Zástupci zaměstnanců zase souhlasí s ČSSD, že by se budoucí vláda měla zaměřit hlavně na prorůstovou politiku. Shodují se třeba taky na zrušení druhého důchodového pilíře.

S odbory se Sobotka domluvil na tom, že by budoucí vláda měla zrušit druhý pilíř důchodové reformy. Předseda ČSSD také ujistil, že případný kabinet nebude škrtat peníze na platy, naopak by se zvyšovala minimální mzda.

„Upozornili jsme pana předsedu, že bychom byli rádi, aby se minimální mzda zvedala minimálně o 500 korun,“ uvedl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Takovou částku budou podle něj firmy schopné unést, naopak vyšší nárůst by mohl znamenat pro některé podnikatele bankrot.

Bohumír Dufek:

„Jsme si vědomi, že ta částka nemůže být přepálena, protože firmy v České republice částku unesou jen někde ve výši maximálně 600 až 700 korun ročně.“

TK ČSSD po jednání s odbory (zdroj: ČT24)

Odbory také na Sobotku apelovaly, aby vyřešil daně pro živnostníky, kteří nyní využívají daňové paušály. Dufek navrhnul, aby OSVČ platily minimální měsíční daň ve výši 1 000 korun. Tím by se podle něj do rozpočtu vybralo podle jeho odhadu 15 miliard. Tato částka by se pak prý dala využít třeba ve zdravotnictví nebo v jiných problematických odvětvích. 

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka po jednání se zástupci zaměstnavatelů také řekl, že budoucí vláda se zaměří na prorůstovou hospodářskou politiku. Chce podporovat vytváření nových pracovních míst.