Kam se zakutálely bitcoiny? Burza Mt. Gox zřejmě zkrachovala

Tokio – Burza Mt. Gox, na které lidi mohli měnit bitcoiny za dolary, je odpojená. Už včera provozovatelé burzy smazali příspěvky ze svého twitteru a přestali komunikovat. Dnes se objevila zpráva, že na burze se ztratilo víc než 740 tisíc bitcoinů. Kurz virtuální měny reagoval pádem o víc než 20 procent na hodnotu 420 dolarů.

Mt. Gox je jakýmsi druhem specializované směnárny na bázi burzy: umožňuje koupit nebo prodat virtuální měnu bitcoin za dolary a další měny. Jenže zničehonic přestala fungovat. Burzu nedávno postihlo několik technických problémů, zastavila veškeré výběry digitální měny, když si všimla podle svých slov „neobvyklé aktivity“.

Vnitřní dokumenty Mt. Gox prý uvádí, že burze se ztratilo více než 740 tisíc bitcoinů, což je asi 350 milionů dolarů, tedy v přepočtu téměř 7 miliard korun. Mt. Gox má prý navíc závazky 174 milionů dolarů a majetek pouze 32,75 milionů dolarů. 

Pokud je zpráva pravdivá, byla by to pro digitální měnu rána. Příznivci měny totiž tvrdí, že díky šifrování je měna imunní vůči krádežím a padělání.

Před prázdnou tokijskou centrálou burzy se dnes sešla hrstka demonstrantů. „Jsem hrozně naštvaný,“ říká jeden z protestujících Kolin Burges, který přijel do Tokia až z Londýna, aby zjistil, co se stalo s jeho bitcoiny téměř za 300 tisíc dolarů. „Vypadá to, že prostě zmizely,“ dodal Burges. Burza přitom měla problémy už dřív, zhruba od 7. února měli uživatelé problém s výběrem ze svých účtů. „Říkali lidem, že je všechno v pořádku. Spousta lidí tomu věřila. Je hrozné, co teď udělali mně a dalšímu milionu lidí.“  

Ilustrační foto
Zdroj: DPA/Jens Kalaene/ČTK

Už v neděli po vleklých problémech rezignoval generální ředitel Mt. Gox Mark Karpeles na svou funkci ve správní radě Bitcoin Foundantion, což je organizace na podporu a ochranu této virtuální měny. Kerpeles při tom řekl: „Víme, že v poslední době se sešlo na Mt. Gox hodně stížností, ale myslíme, že děláme všechno pro to, abychom tyto problémy vyřešili co nejrychleji.“ 

Ostatní burzy: Mt. Gox byl špatný hráč

Šest dalších velkých burz s bitcoiny se od Mt. Gox ve společném prohlášení distancovalo. „Toto tragické porušení důvěry uživatelů Mt. Gox je výsledkem akce jedné firmy a neodráží odolnost nebo hodnotu bitcoinu a celého odvětví digitální měny,“ uvedly burzy - Coinbase, Kraken, Bitstamp, BTC China, Blockchain a Circle. „Stejně jako u každého jiného odvětví jsou zde špatní hráči, kteří musí být odstraněni, a to je to, co vidíme dnes. Mt. Gox potvrdil své problémy při soukromém jednání s dalšími členy bitcoinové komunity,“ píše se v prohlášení.

Od burzy dává ruce pryč i Bitcoin Foundation: „Mt. Gox je jednou z největších burz, její konec je sice nešťastný, ovšem otevírá zároveň možnost novým příležitostem. Tato událost ukazuje, že je zapotřebí odpovědných jedinců a členů bitcoinové komunity, kteří by dohlédli na spolehlivé poskytování služeb.“

Bitcoin

Tuto virtuální měnu vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Hodnota bitcoinu za dobu jeho existence prudce stoupla, loni na podzim se přehoupla dokonce přes 1000 dolarů. 

Bitcoin oceňuje většina uživatelů pro jeho anonymitu. Jeho kritici ale varují před možnými úskalími - kvůli nedostatečným kontrolám prý není možné zabránit zneužívání měny k nelegálním činnostem. V internetovém obchodě Silk Road se daly bitcoiny údajně využít pro nákup drog nebo najímání zabijáků.

Na bitcoinu je založena ale i řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu dokonce přijímají i některé obchody, dá se za ni koupit stále více zboží - od letenek přes vánoční stromky až po biopivo.

Bitcoin je navržen tak, aby ji nikdo nemohl ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Kybernetickou měnu „tiskne“ síť počítačů. Nové mince se uvolňují stabilním tempem, avšak stále pomaleji. Počet jednotek v oběhu totiž bude konečný. Celkem se jich vydá 21 milionů, poslední bitcoiny by se měly do oběhu dostat kolem roku 2140. 

Vydáno pod