Zuckerberg loni pracoval za dolar, přesto nezchudnul

San Francisco – Šéf internetové sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg se loni podobně jako ředitelé jiných velkých firem spokojil se základním platem jeden dolar. Jenže i tak si přišel na pěkné peníze. Přes tři miliardy dolarů totiž devětadvacetiletý Zuckerberg v roce 2013 vydělal díky akciím.

Zuckerberg následoval příkladu jiných ředitelů velkých firem, například Larryho Page z Googlu nebo bývalého šéfa Applu Stevea Jobse, a snížil si loni základní plat z půl milionu dolarů na symbolický jeden dolar. Firma mu nicméně proplácela náklady. Zuckerberg si coby generální ředitel největší komunitní sítě na světě loni přišel na 653 165 dolarů (zhruba 13 milionů Kč). Drtivá část této částky šla přitom na cesty soukromými letadly. 

Vzhledem k tomu, že Zuckerberg je dál největším akcionářem Facebooku, na firmě samozřejmě vydělal víc. Uplatněním opcí na nákup 60 milionů akcií společnosti si přišel zhruba na 3,3 miliardy dolarů. Zuckerberg navíc nadále vlastní akcie zhruba o hodnotě 25,7 miliardy dolarů.  

Nejlépe placenou manažerkou ve Facebooku byla loni znovu provozní ředitelka Sheryl Sandbergová. Včetně kompenzací si přišla na 16,1 milionu dolarů, kvůli nižším odměnám v akciích to ale bylo o 38 procent méně než předloni. 

Facebook

…je jednou z největších sociálních sítí, má přes miliardu uživatelů a dál posiluje svou pozici na trhu. Rozšiřuje svou působnost, nedávno například koupil výrobce brýlí pro virtuální realitu Oculus nebo komunikační aplikaci pro chytré mobily WhatsApp. Firma se chce zaměřit například také na pokrytí internetem odlehlých území v Africe a Asii. Chce k tomu využít bezpilotní letouny.