Babiš chce spasit rozpočet i penězi z Čepra nebo České pošty

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce do státního rozpočtu přivést peníze taky z dalších státních firem. Kromě společností ČEZ a Lesy ČR by mohlo jít například o firmy Čepro, Mero, Českou poštu nebo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Do státní pokladny by tak mohly přitéct miliardy korun. Jenže takový plán kritizuje strana TOP 09.

„V příjmu státního rozpočtu na příští rok počítáme s nějakou částkou z Lesů ČR,“ uvedl Babiš s tím, že by mělo jít přibližně o 4 miliardy korun. Naznačil přitom, že by se daly využít peníze i z dalších státních podniků – například SÚKLu nebo České pošty a dalších. S částkou v řádu jednotek miliard ze státních firem počítá i první návrh státního rozpočtu na příští rok. „Firmy jako Čepro nebo Mero mají velice dobré bilance a mohli bychom si vzít dividendu,“ doplnil Babiš. 

Podobný plán s firmou ČEZ naznačil ministr už minulý týden. Babiš chce, aby šel celý loňský zisk firmy přímo akcionářům. Stát by si tak mohl přijít na zhruba 25 miliard korun (o deset miliard víc než loni). „Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZu,“ řekl Hospodářským novinám. 

Kalousek: ČEZ není mlýnek na peníze

Jenže Babišův plán s firmou ČEZ se nelíbí straně TOP 09. Podle místopředsedy Miroslava Kalouska není tato společnost žádným mlýnkem na peníze. „Stát jako majoritní vlastník zanechá vlastní strategický podnik bez investičních prostředků na rozvoj a udržení konkurenceschopnosti. Tímto krokem navíc přinutí ČEZ zvýšit své zadlužení na vynucené ekologické investice, a ohrozí tak jeho stabilitu a kredit na finančních trzích,“ varoval dnes Kalousek na tiskové konferenci. 

TOP 09 je přesvědčená, že takový krok je hazardem s energetickou bezpečností státu. Kalousek zároveň pojal podezření, že Babišovo rozhodnutí je motivováno nikoli veřejným, ale soukromým zájmem. Vyzval proto premiéra Sobotku, aby prověřil dopady návrhu ministra financí. „Soukromé finanční zájmy nesmí mít přednost před energetickou bezpečností státu,“ doplnil místopředseda TOP 09.

Dividendovou politikou v ČEZ se bude na podnět poslance TOP 09 Františka Laudáta zabývat příští týden sněmovní hospodářský výbor. 

Kalousek: ČEZ není mlýnek na peníze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod