Novinář Červenka: Čím je svět financí složitější, tím je krásnější

Praha - Andreas Červenka, nositel ocenění nejlepší švédský ekonomický novinář za rok 2013, se ve své nové knize Peníze snaží objasnit, co jsou peníze a k čemu jsou dobré. Podle autora je svět financí tím krásnější, čím je složitější - i to je příčinou, proč mu třeba mnozí politici i bankéři nerozumí.

Ekonomika ČT24 (zdroj: ČT24)

„Tato kniha se snaží odpovědět na otázku: Co jsou peníze a k čemu jsou dobré,“ prohlásil v pořadu Ekonomika ČT24 novinář Červenka. Peníze jsou podle něj to, na čem se lidé domluví, že jsou. Peníze jsou obecně závislé na důvěře – nejsou totiž podloženy zlatem, jak to bývalo dříve. „Pokud jim nebudeme věřit, jsou k ničemu,“ doplnil Červenka.

Červenka ve své knize rovněž upozornil na problém, který se objevuje po celém světě. Málokdo totiž rozumí tomu, jak fungují banky. Mnohdy to neví politici, kteří přitom mají vliv na dění kolem těchto institucí. Horším případem je pak ale fakt, když o bankách nemají znalosti ani bankéři.

Kniha bourá předešlé přesvědčení, které tvrdilo, že akcie jdou vždycky nahoru a že půjčky jsou „dobrou věcí“. Ekonomické úvahy švédského novináře můžeme považovat i za příspěvek k současné oblibě severských thrillerů.