MŽP: Při elektronických losovačkách se nejspíš podvádělo

Praha – Celkem 14 projektů v rámci Operačního programu životní prostředí (OPŽP) za více než miliardu korun má problém. Takzvané losovačky, které u nich určily dodavatele, jsou totiž podle ministra Richarda Brabce (ANO) netransparentní.

U 13 projektů se proto dotace sníží od 10 do 25 procent, což je pravidlo evropské komise. Navíc u jednoho z projektů proběhlo elektronické losování natolik neprůhledně, že ministerstvo navrhuje odebrání dotace. 

Zakázky zadávaly obce, právě ony tak zřejmě budou muset získané peníze vrátit. V jednom případě podalo ministerstvo trestní oznámení, konkrétně u dostavby a rekonstrukce vodovodní sítě za téměř 80 milionů v Úvalech u Prahy. 

Nařčené obce se hájí

Tam se však proti nařčení brání. „Naše město nemůže nést odpovědnost za chyby někoho jiného, v tomto případě státního notářství, které garantovalo průběh losovacího řízení. My jsme vždy postupovali striktně v mezích zákona, což můžeme doložit,“ vysvětluje starosta Úval Jan Šťastný (ODS).

ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

„Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze spáchání trestných činů dotačního podvodu, poškození finančních zájmů evropského společenství a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě.“ 

Resort životního prostředí letos spolu se Státním fondem životního prostředí provedl kontrolu u 88 projektů za více než pět miliard. Konkrétně se prověřovaly projekty od konce roku 2010 až do konce loňského roku. Kontroloval se způsob výběru dodavatele prostřednictvím elektronického losovacího zařízení v rámci takzvaného užšího výběrového řízení, jestli nebyl v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. 

Problémy s čističkami

Jako netransparentní označilo ministerstvo často projekty, které se týkaly kanalizací nebo čističek odpadních vod. A to například v Březové nad Svitavou, Frýdlantu nad Ostravicí nebo Milovicích. V Úvalech přitom hrozí, že budou muset vrátit celou dotaci, pokud bude orgány činnými v trestním řízení prokázáno, že byl spáchán trestný čin.