Cesta do Chorvatska? Češi sázejí na pohodlí v letadle

Praha – Zájem o letenky do Chorvatska v posledních dnech prudce roste, už teď je na pravidelných linkách v prázdninových termínech vyprodaná třetina míst. Může za to kombinace levných letenek a drahého benzinu. I tak tam většina Čechů vyrazí autem, a to více než 750 tisíc.

Jen na pravidelných linkách se letadlem k Jaderskému moři letos chystá téměř 50 tisíc Čechů. Tedy asi o deset tisíc víc než loni. „Letenky do Splitu se prodávají velice dobře. Například na srpen máme už jednu třetinu míst prodaných,“ říká mluvčí Travel Service Vlaďka Dufková. 

A kam všude se dá z Česka letět? „Pro letošní rok máme tři sezonní pravidelné linky. Do Dubrovníku a do Splitu, a novinkou je pak spojení do Puly,“ uvádí mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Do Chorvatska tak bude v létě z Prahy každý týden startovat 14 pravidelných linek. 

Zpáteční letenku Praha–Split je teď včetně poplatků možné koupit od čtyř tisíc korun. Dva lidé tak zaplatí zhruba osm tisíc. Pokud pojedou autem, zaplatí přibližně pět a půl tisíce za benzin. K tomu ale musí připočítat mýtné a dálniční známky. 

DRAHÉ PALIVO NA JIHU 

V Chorvatsku i ve Slovinsku se dá navíc přes léto očekávat zvyšování cen hlavně paliva. „U benzinu je v současnosti cena za litr 37,60 a u nafty je to asi o korunu a půl levnější. Cena se bude zvedat o korunu nebo dvě,“ myslí si mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. 

Přitom letadlem se k Jadranu vydávají hlavně páry bez dětí. V případě čtyřčlenné rodiny se totiž stále vyplácí auto. A jak je to s časem? Zatímco auto musí na jednu cestu z Prahy do Splitu počítat s 11 hodinami, letadlo to zvládne za necelé dvě. K cestě letadlem je ale nutné přičíst ještě čas strávený jízdou na a z letiště.

Vydáno pod