Zabavené věci podezřelých by nově stát mohl prodat v aukci

Praha - Stát už se nechce starat o tisíce věcí, které policie dočasně zabaví lidem podezřelým z trestné činnosti. Připravuje proto novelu, která by umožnila tyto předměty rychle a snadno prodat, což jde podle současné legislativy před rozhodnutím soudu o vině či nevinně obžalovaného jen obtížně. Soudní spory se přitom často táhnou léta a starat se o zajištěné věci stojí stát miliony korun ročně, jejich hodnota navíc hlavně u aut nebo elektrospotřebičů rychle klesá, a i když stát majetek pachatele nakonec prodá, nedostane za něj často tolik, aby byl schopen lidem poškozeným trestným činem jejich ztrátu nahradit.

Ministerstvo financí spravuje téměř pět tisíc kusů movitého i nemovitého majetku, část, kterou znalci ocenili, má hodnotu přes 441,5 miliónů korun, skutečná ale může být i několikanásobně vyšší. Stát by se měl o zabavený majetek starat s péčí řádného hospodáře, to ale podle ministerstva v některých případech postrádá logiku.

Do vlády proto míří novela zákona, která jednoduše umožní zajištěný majetek, jehož správa by stála nepřiměřeně mnoho, prodat i bez souhlasu majitele. Pokud by byl dosavadní majitel nakonec uznán nevinným, připadly by peníze jemu, v opačném případě státu. Úspora by mohla být v řádu desítek milionů korun ročně.

Auta, koně, domy - péče o majetek není zadarmo

Už od května 2010 se stát například musí starat o westernové koně, za jejichž ustájení, pojištění a trénování platí necelých 24 000 korun měsíčně, za 4 roky už to bylo přes milion.

Sklady plní ale hlavně zajištěný movitý majetek, ke konci loňského roku to bylo přes tři a půl tisíce věcí. Míst, kde stát přechovává zajištěné věci, jsou desítky. Ve vůbec největším skladu na utajeném místě ve středních Čechách o velikosti 5000 metrů čtverečních je třeba padesátka běžných i luxusních aut a desítky kusů lednic, nábytku nebo sportovního vybavení.

Mezi majetkem zajištěným v trestním řízení, bylo víc než 1100 nemovitostí. Z toho bylo přes 300 spravovaných budov, bytů, nebytových prostor a staveb a přes osm stovek pozemků.

Zlato, žralok nebo semena – velké kauzy přinesly neočekávané objevy

O zajišťování peněz a nemovitostí policie nejčastěji mluví v případech známých kauz. Někdy podezřelým zabaví i věci, které budí pozdvižení, jindy je i sama překvapena, co všechno objeví.

Novela státu umožní rychle se zbavit zabaveného majetku (zdroj: ČT24)

Černošický luxus Radovana Krejčíře oslnil policisty natolik, že jim během domovní prohlídky zadržený podnikatel dokázal utéct. „Domovní prohlídka se spíš podobala nějaké exkurzi v luxusní vile a podle toho taky dopadl výsledek: deset policistů, kteří prováděli domovní prohlídku, je postaveno mimo službu,“ vzpomíná tehdejší ministr vnitra František Bublan (ČSSD). Budoucnost domu, kde našli i živého žraloka, je stále nejasná. Je v exekuci, zatím ovšem nepravomocně.

Zabavovalo se i během zátahu v souvislosti s údajnou korupční kauzou kolem bývalé šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové-Nečasové. Policie v souvislosti s kauzou zajistila i desítky kilogramů zlata, hodinky, manžetové knoflíčky nebo spony na kravatu.

Dva koně stát nedávno vrátil Kateřině Pancové, která byla obžalována v kauze středočeského exhejtmana Davida Ratha. Další věci, o které žádala, ale zatím nedostala.

Ve skladech jsou i desítky tun věcí, které policisté zabavili při rozsáhlé razii v growshopech. Substráty, hnojiva, květináče, letáky i semena jsou podle majitelů obchodů vybavením moderního zahradnictví, podle policie potřeby k vypěstování marihuany.