Ukrajinský ministr varoval před vypuknutím plynové války

Kyjev – Ukrajinský ministr pro energetiku Jurij Prodan dnes prohlásil, že spor mezi Ruskem a Ukrajinou o ceny plynu by se měl vyřešit do června. Jinak prý vypukne nová plynová válka a Ukrajina nebude moci garantovat stabilní tok plynu do Evropy.

Podle ministra Ukrajina potřebuje mít do poloviny října v zásobnících 17 až 20 miliard metrů krychlových plynu, aby mohla zajistit tranzit ruského plynu do Evropy. V současnosti je v nich pouze 8,3 miliardy metrů krychlových. Proto vyzývá, aby se spory o plyn vyřešily co nejrychleji.

„Je velmi důležité najít odpovědi na otázky, které do této doby nebyly nalezeny. Je to otázka dodávek plynu do podzemního úložiště, protože v případě, že zde nebude dostatek plynu na začátku chladného období, Rusko nebude schopné plnit své závazky na tranzit (do Evropy),“ varoval Prodan. 

„Máme trochu času. Budeme však muset vážně začít čerpat plyn nejpozději v červnu,“ upozornil. „Energetická bezpečnost Ukrajiny a Evropy jsou spojené a chceme vyřešit tento problém. Můžeme ho vyřešit do června? Já doufám, že můžeme. Všichni na tom máme zájem,“ dodal.

Ukrajina ročně spotřebuje 55 miliard kubických metrů plynu, z toho více než polovinu dostává z Ruska.

Ukrajina chce splatit dluh za plyn, žádá ale férovou cenu

V napjaté situaci kolem krize na východě Ukrajiny se vztahy mezi oběma zeměmi vyostřují a doléhá to právě i na plynárenský průmysl. Ukrajině se nelíbí, že ruský státní plynárenský gigant Gazprom zvýšil platby za plyn. Gazprom na počátku dubna ohlásil zvýšení ceny plynu z původních 268 dolarů za kubík nejprve o 44 procent na 385,50 dolaru a o dva dny později Moskva zavedla vývozní clo, čímž cena vystoupila na 485 dolarů. 

Ukrajina dluží ruskému Gazpromu za dodávky plynu 2,2 miliardy dolarů. Gazprom navíc v dubnu naúčtoval ukrajinskému Naftogazu částku 11,4 miliardy dolarů (226 miliard Kč) za to, že loni neodebral nasmlouvané dodávky. Kyjev oznámil, že zaplatí první část dluhu (2,2 miliardy), pokud Gazprom vrátí cenu na původně dohodnutou úroveň 268 dolarů za tisíc kubíků. „Ukrajina je schopná platit za plyn, ale bude platit pouze tržní a spravedlivou cenu,“ prohlásil dnes Prodan. 

Ukrajina kvůli krizi hledá raději zdroje plynu na Západě. Ve snaze získat levnější plyn se Kyjev obrátil na Polsko, Maďarsko a Slovensko. Z Polska a Maďarska již Ukrajina plyn obdržela. Dodávky ze Slovenska čeká v září. Celkem chce letos dovézt z Evropy 6,5 miliardy metrů krychlových plynu.