E.coli - bakterie, která „navštívila“ marocká rajčata

Praha - Laboratoře Státní zemědělské a potravinářské inspekce už znají původce, který způsobil zažívací potíže desítkám Čechů. V jedné z testovaných šarží rajčat z Maroka objevili formu bakterie E.coli. Varování inspekce před jejich konzumací dál trvá.

Bakterie E-coli: Je odolná, rychle se přizpůsobuje okolí a na zeleninu se nejčastěji dostane z půdy hnojené močůvkou nebo slepičincem. Takový je původce lehkých otrav desítek Čechů po snědení rajčat z Maroka. „Je potřeba provést ještě další analýzy, protože různé kmeny jsou různě rizikové,“ podotkl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Testy tuto formu bakterie prokázaly pouze v jedné testované šarži, kterou svým zákazníkům prodával hlavně Penny Market. Ten se ale České televizi odmítl vyjádřit, dokud nebude mít k dispozici výsledky. Na ty čekají i inspektoři, podle nich případně vyčíslí pokutu, která může dosáhnout až 50 milionů korun.

„Jako vždy bude řízení směřováno proti tomu, kdo držel závadnou potravinu, v případě nálezu na prodejně je to prodejce,“ doplnil Kopřiva. V obchodech už problémová rajčata k dostání nejsou, lidé je ale mohou mít doma. Do Česka jich totiž dorazilo 51 tun.

Dál tak platí doporučení Státní zemědělské a potravinářské inspekce, aby lidé rajčata původem z Maroka nejedli a všechnu zeleninu si pečlivě omyli vlažnou vodou a bez stopky.

E-coli ale není žádným nováčkem v obchodech. Před třemi lety vystrašila celou Evropu a zabila několik desítek lidí. Inspektoři ji odhalili na klíčcích luštěnin.